Цариградски патријарх поручио украјинским ходочасницима: Побједа ће бити ваша

ukri carigrad

,,Истина и правда увијек побјеђују на крају“

Цариградски патријарх Вартоломеј је изразио љубав и подршку тешко намученом украјинском народу. Вартоломеја, који је на дан кад Цариградска патријаршија обиљежава Бадње вече дочекао групу од око 150 украјинских ходочасника из цијеле земље, укључујући многе жене чија су дјеца, браћа или мужеви на првој линији фронта у војсци Украјине или су изгубили живот на фронту.

Поздрављајући ходочаснике, који су носили традиционалну одјећу и украјинске заставе, он је подсјетио на духовне везе украјинског народа са Цариградском црквом, од које су примили крштење у 10. вијеку, и истакао да су упркос политичким преокретима и било каквим промјенама које су се од тада догодиле, „ове везе које нас везују јаке, и остаће јаке заувијек, заувијек“.

Патријарх се осврнуо на прошлогодишњу посјету Кијеву, поводом 30. годишњице независности Украјине, напомињући да тада нико није могао да замисли трагедију која ће услиједити неколико мјесеци касније, прошлог фебруара.

„Захвалили сте ми јер сам осудио и осуђујем овај несвети рат, који сам назвао ђаволским. Како је могуће да мајка Црква не осуди овај рат, када види да јој дјецу неправедно убијају?“ упитао је патријарх.

„Побједа ће бити ваша, јер истина и правда увијек побјеђују на крају“, нагласио је он у другом дијелу свог говора и изразио захвалност свим народима и међународним организацијама које помажу Украјини да се суочи са овим ратом.

„Рекао сам и понављам да је ова руска инвазија на Украјину неправедна, то је злочин, то је гријех. То није православна пракса, то није хришћанска пракса“, нагласио је патријарх.

Посебно се осврнуо на топлу честитку коју му је упутио предсједник Зеленски, кога је описао као храброг борца, док је поглавару расколника Епифанију упутио „братски поздрав за борбени дух који га одликује и за све жртве које чини за своје стадо“.

Поводом божићне посланице коју је посебно упутио народу Украјине, патријарх је рекао да у њој изражава наду и жељу да му Бог да да поново посјети њихову „лијепу, гостољубиву, али многострадалну земљу, а онда пожелио да нова година која дозлази за неколико дана донесе жељени мир и уједини подијељене породице“.

На крају су ходочасници пјевали традиционалне украјинске пјесме.

Извор:
ЕТОС