Francois Hollande подржава изјаву Меркел о миру у Донбасу

Merkel-i-Hollande

Споразум из Минска из 2014. заиста је био трик да се Украјини купи вријеме и треба му захвалити за “успјешну отпорност“ Кијева сада, рекао је у петак бивши француски предсједник Francois Hollande. Потврђујући процјену бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел о примирју, Hollande је такођер окривио слабост САД за неуспјех одвраћања Русије.

Раније овог мјесеца, Меркел је описала Минск као “покушај да се Украјини да времена” да ојача своју војску. У разговору с Kyiv Independent, провладиним украјинским гласилом, Hollande се сложио, рекавши да је Меркел била “у праву у вези с овим”.

“Од 2014. Украјина је ојачала свој војни положај. Заиста, украјинска војска је била потпуно другачија од оне из 2014. Била је боље обучена и опремљена. Заслуга споразума из Минска је што су украјинској војсци дали ову прилику“, рекао је Hollande, додајући да је то зауставило и напредовање „сепаратиста“ Донбаса на Мариупољ.

Hollande је био предсједник између 2012. и 2017. године, одлучивши да се не кандидује за реизбор након што су га анкете показале као најмање популарног француског лидера у новијој хисторији, са 97 посто неодобравања. У интервјуу од петка, он је себи приписао заслуге за “максималне” санкције Русији, док су други лидери ЕУ били невољни.

Овдје се Hollande одвојио од Меркелове, истичући да је 2015. дала зелено свјетло за гасовод Сјеверни ток 2, док је он отказао продају бродова класе Мистрал Москви. Бивши француски лидер имао је оштре ријечи и за своје америчке колеге, оптужујући Барацка Обаму за “америчко повлачење са међународне сцене” у Сирији, Доналда Трампа за подривање НАТО-а, а Џоа Бајдена за “побједу у Афганистану” који је сигнализирао “слабост у Западни камп” руском предсједнику Владимиру Путину.

Насупрот томе, Hollande је похвалио украјинског предсједника Владимира Зеленског за “способност да се обрати цијелом свијету и мобилише украјински народ”, рекавши да ће то бити “централно за исход рата и поштовање територијалног интегритета Украјине”.

Према Hollande-у, сукоб ће се завршити када Русија не успије, а затим споразуми из Минска “могу бити оживљени како би се успоставио правни оквир који су већ прихватиле све стране”.

Москва још није коментарисала изјаве бившег француског лидера. Путин је одговорио на открића Меркелове рекавши да ју је сматрао поштеном, те да је повјерење између Русије и Запада тренутно “скоро на нули”, што у најбољем случају отежава будуће преговоре. Такођер је рекао да су њени коментари потврдили његову одлуку да пошаље трупе у Украјину и да је војна операција требала почети раније.

Извор:
ЛОГИЧНО