Две недеље барикада на северу Косова и Метохији

kosovo police

Четрнаеста ноћ на барикадама прошла је мирно, а главни путеви на северу и јутрос су блокирани на укупно девет места

Тачно две недеље од постављања барикада на путеве широм севера Косова и Метохије, Срби не показују никакве намере да их, без испуњења постављених захтева уклоне, а на великом протестном скупу који је на барикади на Рудару, одржан у четвртак, најјачим аплаузом поздрављене су речи једног од говорника да „овога пута не сме бити ни повлачења ни предаје“.

На овом скупу, на једном од транспарената била је и порука – „С вером у Бога на барикадама и за Божић“.

Четрнаеста ноћ на барикадама прошла је мирно. Главни путеви на северу КиМ и јутрос су блокирани на укупно девет места. Магистрала Косовска Митровица – Лепосавић – Јариње препречена је на укупно четири места, у Рудару, Србовцу, Ибарској Слатини и Лешку, а између две српске барикаде, између Србовца и Ибарске Слатине, пре два дана косовски специјалци поставили су свој контролни пункт.

Пут од јужног дела Косовске Митровице према Зубином Потоку и Брњаку блокиран је на три места, у Зупчу, Варагама и близу Газивода а барикаде су постављене и у селу Јагњњеница где је препречен пут који у ово село води од албанског села Чабра, као и локални пут код Малог Звечана изнад Северне Митровице. Косовска полиција већ две недеље под блокадом држи административне прелазе Јариње и Брњак преко којих и даље није дозвољен прелаз ни пешке ни возилима.

Данас је такође тачно две недеље од хапшења бившег косовског полицајца Дејана Пантића који се од тада налази у бази специјалне полиције на Јарињу, на око километар од административног прелаза. Ни пуне две недееље од његовог хапшења породици није дозвољено да контактира са њим, да га обиђе, а са Пантићем је на кратко, пре два дана телефоном контактирао његов адвокат.
Захтеви Срба са севера Косова и даље су да се из затвора пусте ухапшени Срби, да се са севера повуку косовски специјалци са дугим цевима као и да се ван снаге ставе спискови за хапшење Срба са севера Косова.

Извор:
РТ