Кфор се огласио поводом захтева за повратак српских снага на КиМ и кризе на северу

kfor
Мисија Кфора огласила се данас саопштењем у којем је, поводом захтева Владе Србије за повратак до 1.000 припадника српских снага безбедности на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244, поновила да га тренутно разматра.

Исту формулацију Кфор је, иначе,употребиои пре пет дана када је потврдио да је добиозахтевВладе Србије.

Кфор је навео да ће наставити да „пружа безбедно окружење и слободу кретања која подстиче продуктиван дијалог, дајући лидерима могућност да креирају дугорочна, одржива решења, за добробит свих заједница које живе на Косову“.

„Мисију Кфора, коју предводи НАТО, чини више од 3.700 припадника особља из 27 земаља – укључујући НАТО савезнике и партнере посвећене обезбеђивању сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. Као таква, улога Кфора и даље је фундаментална за трајну безбедност широм Косова и стабилност у региону Западног Балкана“,пишеу саопштењу.

Поводом кризе на северу покрајине, Кфор је подсетио да је недавно појачао присуство на Јарињу из „превентивних безбедносних разлога“.

„То се показало као изузетно успешна активност, у великој мери захваљујући продуктивној сарадњи Владе Црне Горе, начелника српског Генералштаба, косовских институција, Еулекса и Кфора. Појачано присуство је било неопходно, имајући у виду недавне извештаје о наводном могућем присуству организованих криминалних група који се доводе у везу са протестима“, стоји у саопштењу.

Кфор наводи и да „чврсто верује да је употреба насиља и агресивно понашање ради утицаја на политичке одлуке на Косову неприхватљива и да се доживљава као провокација“.

Додаје се и да Кфор редовно изводи вежбе, осмишљене да тестирају способности и одржавају неопходан ниво оперативне спремности неопходан за наставак испуњавања дужности снага.

„Најновија вежба одржана 19. децембра 2022. године у кампу Ново Село и спроведена је да се обуче и тестирају способности јединица Кфора да гарантују слободу кретања коришћењем расположивих средстава (тешка логистичка возила и инжењерска опрема)“ наводи се у саопштењу.

Кфор понавља да остаје на опрезу и да је спреман да интервенише, уколико буде било потребно.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ