’’КП’’ потврдила: На путу Митровица-Лепосавић постављени контролни пунктови

kim

На путу Митровица – Лепосавић постављени су контролни полицијски пунктови, потврдила је Косовска полиција. На пунктовима су видљиве јединице које су под опремом специјалних јединица. Тако су се после појачаних снага које су се распоредиле у Северној Митровици пре 13 дана, сада полицијски службеници распоредили и на магистралном путу у дубини Севера Косова, на којем се такође налазе и барикаде. 

Специјалне јединице Косовске полиције распоређене су на више пунктова недалеко од скретања за Бањску код Бистричког моста на магистралном путу Митровица-Лепосавић. Они наизменично пропуштају аутомобиле стојећи поред оклопних возила на путу.

Неколико сати након изласка полицијских службеника на овај пут, потврда је стигла и из Косовске полиције, али без прецизирања да ли су у питању специјалне јединице или редовни полицијски службеници.

Ови контролни пунктови постављени су, како наводе из полиције, зарад гарантовања слободе кретања и спречавања криминалних активности и кријумчарења.

„У циљу извршавања задатака и законских овлашћења, Полиција Косова је предвидела адекватно оперативно планирање у ангажовању свог особља и капацитета на најрационалнији начин у остваривању законских циљева широм земље са циљем стварања безбеднијег окружења за све грађане без разлике“, навела је КП.

Косовска полиција распоређена је на истом путу на којем су већ 12 дана постављене четири барикаде – две у звечанској општини и две у општини Лепосавић.

У јеку кризе на Северу и блокирања овог пута, из Косовске полиције поручују да је „контрола и безбедност ситуације на терену“ њихов главни приоритет, те да улажу „максималне напоре већ неколико дана да се превазиђе напета ситуација на Северу“.

„Косовска полиција, посебно полицијски службеници, посвец́ени су одржавању реда и гарантовању опште безбедности у целој земљи и, у зависности од потреба, предузимају неопходне радње на терену како би се гарантовала законитост“, навели су у саопштењу за медије.

Захвалили су се грађанима на сарадњи, као и пружању информација и пријављивању случајева.

Полиција, међутим, није саопштила детаље о боравку ових јединца, односно да ли се ради о привременом или сталном пункту.

Присуство специјалних јединица на Северу датира од пре нешто више од годину дана када су ове јединице биле стациониране, односно блокиране током тринаестодневних барикада у близини Јариња и Брњака.

У међувремену, Косовска полиција је ван фокуса шире српске јавности по први пут на Северу изградила најмање четири базе за специјалне јединице од којих су две у општини Лепосавић, а две у Зубином Потоку. О томе се нису оглашавали српски политичари све док се Аљбин Курти није похвалио обиласком ових база у Зубином Потоку.

У току је нова криза на Северу која је посебно интензивирана од када су почетком новембра Срби напустили већину косовских институција, укључујући владу, скупштину, скупштине општина на Северу, полицију и правосуђе.

Овај период обележило је и више инцидената, као и распоређивање већег броја припадника Косовске полиције из других региона по Северној Митровици за које је саопшено да су редовне јединице. Међутим, током претходних дана у Митровици се могу видети и јединице које су под опремом специјалних јединица.

О томе читајте у посебној вести: Полицајци с југа опоменути да не објављују слике са Севера, шта се догађало претходних дана?

 

Ситуација је додатно кулминирала пре дванаест дана када је ухапшен бивши припадник Косовске полиције, Дејан Пантић, односно када су и на званично девет места Срби подигли барикаде које још увек трају. Дванаести је дан барикада, а исто толико дана су уједно затворени прелази Јариње и Брњак.

Постављање нових пунктова стиже уочи „највећег протеста икада“ који је за сутра у подне најавио кризни штаб у Рудару код Крста, где се иначе налази и једна од барикада.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ