Срби на северу КиМ 12 дана на барикадама, Кфор: Анализирамо захтев Београда за повратак војске

Barikade-srbi

Север КиМ и даље је блокиран. Дванаести је дан од како су Срби на барикадама у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Кажу да ће барикаде бити уклоњене када буду ослобођени Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић, али и када се специјалне снаге косовске полиције повуку са севера покрајине. Толико су затворени и прелази Јариње и Брњак, под контролом косовске полиције. Мирно је, али влада опрезност да не би дошло до провокација са албанске стране.

Кфор: Анализирамо захтев Београда за повратак српских снага на КиМ

Кфор је саопштио да „тренутно анализира недавни захтев Србије“ за повратак до 1.000 припадника њених снага на Косово и Метохију и да ће та мисија НАТО у покрајини наставити да пружа сигурно и безбедно окружење и слободу кретања.

Како је наведено у саопштењу, Кфор је недавно „појачао присуство трупа на Јарињу из превентивних безбедносних разлога“, што се показало „као изузетно успешна активност, у великој мери захваљујући продуктивној сарадњи Кфора с Владом Црне Горе, начелником српског Генералштаба, институцијама на Косову и мисијом Еулекса“.

„Повећање присуства трупа је било неопходно, имајући у виду недавне извештаје о наводном могућем присуству организованих криминалних група у оквиру демонстрација“, наводе из Канцеларије за односе са јавношћу Кфора.

„Тренутно анализирамо недавни захтев Владе Србије. Наставићемо да обезбеђујемо сигурно окружење и слободу кретања који подстичу продуктиван дијалог, дајући лидерима могућност да створе дугорочна, одржива решења у корист свих заједница које живе на Косову“, саопштио је Кфор.

Кфор истиче и да редовно изводи вежбе, „осмишљене да тестирају способности и одржавају неопходан ниво оперативне спремности неопходан за наставак испуњавања дужности снага“, подсетивше да је најновију вежбу одржао 19. децембра ове године у кампу Ново Село.

Вежба у Новом Селу спроведена је да се обуче и тестирају способности јединица Кфора да гарантују слободу кретања коришћењем расположивих средстава – тешких логистичких возила и инжињеријских средстава, прецизира се у саопштењу.

Хоџа: Барикаде ће бити уклоњене када се направи одговарајућа процена

Оперативни директор у косовској полицији Газменд Хоџа изјавио је да ће барикаде, које су Срби поставили на северу КиМ, бити уклоњене „оног тренутка када се направи одговарајућа процена“ и додао да постоји план интервенције на свакој барикади.

„Барикаде ће бити уклоњене оног тренутка када се направи одговарајућа процена и када се утврди да ће наши интереси најмање трпети последице током нашег деловања“, рекао је Хоџа, преноси портал „Калксо“.

Брнабић: Изјава немачког амбасадора на КиМ брутална и безобразна

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је да је изјава немачког амбасора на Косову и Метохији да су барикаде нелегалне и да се морају уклонити до Божића „брутална и безобразна“.

Брнабић је гостујући на Телевизији Пинк казала да Срби на барикадама својим достојанственим понашањем помажу Београду да покуша да на дипломатски начин дође до неког решења ове ситуације. Напоменула је и да на сва дешавања имамо изјаве немачког амбасадора који шаље невероватне поруке.

Премијерка је упутила велики поздрав нашем народу на Косову и Метохији, зато што се, како каже, достојанствено боре и не наседају на провокације, чиме, додаје, помажу и Београду. Неопходно је, нагласила је, да се свим дипломатским средствима омогући да се остваре мир и основна људска права Срба на КиМ.

„Ту се не говори сада о неким ширим правима. Они заиста траже само минимум минимума, базична људска права. Имате Дејана Пантића који је данас, ево 12. дан у притвору, а који је, реално је рећи, киднапован, зато што не постоји други назив и другачија дефиниција за оно што је њему учињено“, рекла је Брнабић.

Током ноћи чуло се више детонација у Митровици

Ноћ на барикадама протекла је мирно, јавља дописник РТС-а. Током ноћи чуло се више детонација у Митровици, које су постале свакодневница. Нема информација шта је изазвало детонације, да ли је полиција уништавала пиротехничка средства или је циљ узнемиравање јавности. Код Срба већу забринутост, међутим, изазивају стални захтеви из Приштине да се уклоне барикаде.

Полицисјке патроле се налазе на више пунктова у мешовитим срединама попут Бошњачке махале али и на путу између Митровице и Звечана.

Кризни штаб српског народа је саопштио да је за сутра у подне заказан протест на барикадама у Рудару код Крста  због изјаве Аљбина Куртија да ће уклањање барикада изазвати и људске жртве.

Гарић: Срби на КиМ живе у неком систему модерног концентрационог логора

Срби са севера Косова и Метохије проводе 12. дан на барикадама. Траже пуштање на слободу ухапшених Срба и повлачење снага полиције са севера. Јуче је у месту Брђани, између Северне Митровице и Звечана одјекнула јака експлозија.

Милош Гарић, уредник портала Косово онлајн рекао је за РТС да је живот пун брига и неизвесности посатало нешто што је нормално за Србе на КиМ. Додаје да је ових дана напетост велика.

„Можемо да кажемо да Срби на КиМ живе у неком систему модерног концентрационог логора. То је до скоро важило за Србе јужно од Ибра, у енклавама, али последњих месеци тај принцип, та слика и тај амбијент у коме живе Срби се преселио и на север. То је један тотални терор који наш народ трпи, свакодневно је изложен озбиљним опасностима, косовска полиција не преза да примењује брутлану силу а видимо у чему се највише огледа“, истиче Гарић.

Како каже, Срби не знају када ће неко од њих бити ухапшен и спроведен пред „те судије које по кратком поступку пресуђују, без икаквих доказа и основа људе шаљу у затвор“.

„Људи привидно живе неке своје животе, спавају у својим кућама, сада су на барикадама, али све остало је потпуно ненормано, терор који спроводи Аљбин Курти са својом судском и полицијском машинеријом према Србима, је нешто чега би се постидео Џорџ Орвел који је писао дистопијске романе јер ово јесте једна језиви дистопијски хорор који живимо, где су људи потпуни обесправљени, где не постоји никакав закон и правило које се поштује“, напомиње Гарић.

„Аљбину Куртију као управнику једног таквог логора поптуну подршку дају људи са запада који су моћни и одређују правила живота на овом простору“, рекао је Гарић.

Барикаде Срба на северу Косова и Метохије ушле су у 12. дан. Мисија Еулекса саопштила је да је безбедносна ситуација „узнемирујућа и напета“, те да се барикаде морају одмах уклонити.

Кфор позива све стране на КиМ да омогуће безбедност и слободу кретања и да решење ситуације треба тражити путем дијалога.

С друге стране, адвокати ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића, које је ангажовала Канцеларија за КиМ, у петак су опет тражили суду у Приштини да се његовом сину и супрузи омогући да га чују бар на минут, али пети дан суд не одговора, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Породица Дејана Пантића отишла је самоиницијативно до базе специјалних косовских јединица близу административног прелаза Јариње, али ни после 12 дана није им било дозвољено да ступе у контакт са Дејаном, а једино што су успели било је да предају одећу и ствари за личну хигијену, рекао је претходно Пантићев син Предраг за Косово онлајн.

Кризни штаб српског народа позвао је на протест сутра у 12 часова у Рудару код Крста због, како су рекли, најновијих претњи Аљбина Куртија и директне подршке немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа Куртију.

Српска листа „најоштрије осуђује цртање мете на челу председнику те странке Горану Ракићу од стране министра полиције Ђељаља Свећље која долази непосредно након претњи Аљбина Куртија упућене Србима на барикадама“.

Свечља је јуче оптужио Ракића да 11 дана „одржава барикаде“ и блокира могућност деловања косовке полиције и кретање грађана на КиМ.

„Те претње су најозбиљније, јер Свећља директно руководи Куртијевим специјалицима с дугим цевима. Не играјте се животима српског народа на КиМ!“, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Иначе, немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде рекао је да су барикаде на северу КиМ нелегалне и да морају да се уклоне до католичког Божића. На то је реаговао председник Србије Александар Вучић, напоменувши да је таква изјава опасна и претња српском народу. Оценио је и да је Роде, како каже, познат по антисрпским ставовима.

И премијерка Ана Брнабић поручила је да је оваква изјава нечувена.

Извор:
РТС