КиМ: У Северној Митровици ухапшен још један Србин, бивши полицајац Зоран Михајловић, дирекција полиције у Приштини демантује информације о хапшењу. Обијене куће Срба и Црква Светог Николе код Призрена

policajac-kosovo

Срби на северу Косова и Метохије и даље су на барикадама. Седми дан протестују због хапшења својих сународника. Данас је у Косовској Митровици ухапшен бивши полицајац Зоран Михајловић, а синоћ у Бошњачкој махали у том граду и Слађан Трајковић, такође један од припадника косовске полиције који је напустио службу. Полиција, међутим, демантује да Михајловић ухапшен. Кфор је потврдио да је примио захтев Владе Србије за повратак српских снага на КиМ и поручио да га тренутно разматра.

Полиција демантује да је било новог хапшења у Косовској Митровици

Дирекција полиције у Приштини негирала је да је ухапсила бившег полицајца Зорана Михајловића у Северној Митровици, као и да су њени припадници на северу спречили раднике електродистрибуције да изврше поправку квара на електричној мрежи.

„Још једном демантујемо ове спекулације, појашњавајући да нема званичних информација полиције Косова о хапшењу дотичне особе, као и да косовска полиција није ометала и не омета ни под којим околностима, ниједну институцију или запосленог који службено обављају своје дужности. Напротив, у овом случају су предузете радње у сарадњи са надлежним органима на решавању и отклањању овог проблема у електроенергетској мрежи“, наводи се у саопштењу полиције.

Полиција је потврдила да је синоћ ухапсила Слађана Трајковића, осумњиченог за кривично дело „ратни злочин против цивилног становништва“.

Разматра се враћање ђака у школе на северу КиМ – непосредно и онлајн

На састанку начелника школске управе Ивана Запорошца, са директорима основних и средњих школа са простора севера Косова и Метохије а на препоруку кризног штаба, донета је одлука да се упути захтев локалним самоуправама да се од понедељка извођење непосредне наставе за ученике основних школа, а онлајн за ученике средњих школа.

„Имајући у виду непромењену ситуацију у односу на тренутак када је донета одлука о обустави наставе, данашња одлука је донета искључиво имајући у виду будућност наше деце и потребе да се и у овим, изузетно тешким условима и комплексној ситуацији мора омогућити процес наставе најосетљивијим деловима нашег друштва како не би трпели због притисака из Приштине“, наводи се у саопштењу Ивана Запорошца, начелника школске управе, који је и члан Кризног штаба.

Детаље извођења наставе ће са родитељима координисати разредне старешине.

Петковић: Најновијим хапшењем Курти наставља прогон над Србима

Најновијим хапшењем Зорана Михајловића, некадашњег полицајца кога Приштина терети за наводне ратне злочине, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља да спроводи политику прогона према српском народу на КиМ, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

„Данас је Зоран ухапшен за наводне ратне злочине, а јуче други полицајац Слађан Трајковић. Јасно вам је шта је Куртијева идеја, да буквално прогони наш народ и да се свети Србима, поготово оним Србима који су напустили све приштинске институције на северу КиМ“, рекао је Петковић новинарима.

Истакао је да се из дана у дан дешавају напади на Србе на северу КиМ, не само институционално, већ, како каже, и физичко и свако друго.

Петковић је подсетио и да је данас седми дан како је у притвору Дејан Пантић о коме, како каже, породица још ништа не зна, нити где се налази, нити да ли је добио лекове. „Апсолутно је скандалозна изјава шефа Еулекса који каже да ништа не зна о Пантићу. Једино што знамо јесте да је жив“, рекао је Петковић и додао да би Курти уместо што хапси људе требало да, у складу са владавином права на коју се позива, да обезбеди сва права Пантићу.

Пре Пантића, подсетио је Петковић, ухапшен је и Миљан Аџић, наводећи да је то слика и прилика понашања Аљбина Куртија. „Када уз све то додате и све друге ствари које се дешавају на северу КиМ, од тога да се упада на језеро Газиводе, да се цепа српска застава од стране косовске полиције, да се нападају наши људи на улицама, јасно вам је шта жели Курти“, рекао је Петковић.

Он је додао да је данас косовска полиција забранила радницима Електрокосмета да изврше одређене радове на далеководу Брњак због чега је 150 становника шест села без струје.

„Аљбин Курти сада жели да изазове и хуманитарну катастрофу према нашем народу“, рекао је Петковић. Петковић је оценио да је све то слика и прилика Куртијеве власти, наводећи да су Срби били приморани на барикаде и да бране свој голи живот демократским и мирним путем.

„Овде је највећа срамота то што је приштинско правосуђе стало у пуну службу политичког прогона Аљбина Куртија“, оценио је Петковић.

 

Наводећи да је данас изашао списак од 230 Срба који се терете за наводне ратне злочине, Петковић је истакао да се Срби на све начине притискају и угњетавају.

Још један Србин ухапшен у Косовској Митровици

Још један Србин, некадашњи полицајац, ухапшен је данас у Северној Митровици, сазнаје Косово онлајн.

Према првим информацијама, реч је о Зорану Михајловићу, а за сада није познато шта се Михајловићу ставља на терет.

Подсетимо, у четвртак у поподневним часовима ухапшен је, такође у Северној Митровици, бивши припадник тзв. косовске полиције Слађан Трајковић, због оптужбе за наводни ратни злочин.

Пре недељу дана тзв. косовска полиција је на прелазу Јариње ухапсила и некадашњег припадника тзв, косовске полиције Дејана Пантића, због оптужбе за наводно терористичко деловање, након чега су Срби са севера Косова подигли барикаде и блокирали путне правце на неколико места.

Адвокат Дејан Васић посетио Слађана Трајковића и доставио му лекове

Адвокат Дејан Васић, кога је Канцеларија за Косово и Метохију ангажовала у случају Слађана Трајковића који је у четвртак ухапшен у Северној Митровици, данас је у Приштини посетио Трајковића.

Васић је за Косово онлајн рекао да му је такође доставио лекове, и додао да је његово здравствено стање за сада стабилно. Како је рекао, ипак је неопходно да Трајковићу буду одрађени додатни лекарски прегледи.

„Обишао сам данас Трајковића у просторијама полицијске станице у Приштини, доставио сам лекове, његову редовну терапију коју му је предала полиција. Његово здравствено стање је тренутно стабилно, али је потребно да се обаве одређени лекарски прегледи“, рекао је Васић.

Васић је додао да ће данас бити одржана седница на којој ће бити одлучено о мери притвора, и да ће након тога знати више информација о томе за које кривично дело се Трајковић терети.

„Оно што знамо из медија на терет му се ставља ратни злочин против цивилног становништва, везано за догађаје у Вучитрну 1999. године, али ћу прецизније знати да одговорим након што ми буде уручен захтев за одређивање притвора“, навео је Васић.

Стано: ЕУ наставља рад на деескалацији на северу КиМ

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано изјавио је да ЕУ наставља да ради на деескалацији ситуације на северу КиМ.

„ЕУ заједно са партнерима наставља да ради на деескалацији посебно на северу Косова, тако да се безбедно окружење и слободно кретање  осигура за све грађане“, рекао је Стано.

Истакао је да су високи представник Жозеп Борељ и специјални представник Мирослав Лајчак у сталном контакту са саговорницима у региону и земљама чланицама као и са свим важним актерима и да се тај рад наставља, као што је то рекао и високи представник у понедељак.

Стано је додао да ЕУ наставља „пуно и хитно ангажовање на омогућавању деескалације и напретку дијалога како би се постигли резултати веома брзо, али да је на Београду и Приштини да се ангажују“.

Борељ је у понедељак најавио да ће на самиту ЕУ информисати лидере о ситуацији на КиМ, да мора да се настави дијалог као и да је на столу предлог који има подршку свих 27 чланица ЕУ.

Супруга ухапшеног Трајковића: Адвокат кренуо у Приштину, однеће му лекове

Супруга ухапшеног бившег косовског полицајца Слађана Трајковића, Сузана каже да јој је речено да је њен муж ухапшен због ратних злочина и да је пребачен у Приштину, да му је одређен притвор од 48 сати, али да нема никаквих других информација о њему.

„Јутрос ме је контактирао адвокат из Координационог тела. Кренуо је за Приштину и однеће му лекове, не знам да ли ће допустити“, рекла је за ТВ Мост Сузана Трајковић.

Наглашава да је њен муж дијабетичар који има и цирозу јетре, а да код себе нема никаквих лекова.

Додаје и да је јутрос у 8 сати била у канцеларијама Еулекса и Кфора, али да тамо није било никога.

„Имам само једно питање за међународну заједницу, Кфор и Еулекс: Шта они уопште раде овде? Чија права бране, јер Срба не бране и то се види. Пре два, три дана ухапшен је Пантић, јуче мој супруг, сутра ће неко други. Докле више овај терор над Србима, ово је неиздрживо“, поруццује Сузана Трајковић.

Додаје да је њена породица већ једном, 1999. године отишла са огњишта, јер им је тамо све попаљено.

„Одавде не идемо, шта год да буде“, истиче Сузана Трајковић.

Косовска полиција потврдила да је приведен Србин због сумње да је повезан са ратним злочином

Дирекција у Приштини навела је у свом 24-часовном извештају да је привела Србина због сумње да је умешан у случај ратног злочина 1999. године у Вучитрну.

„На основу документације случаја, изјава сведока, информација о оперативним рутама, осумњичени косовски Србин је ухапшен због сумње да је умешан у предметни случај ратни злочин. Исти је одлуком специјалног тужиоца приведен“, наводи се саопштењу.

Не наводи се где је ухапшен, као ни име и презиме ухапшеног.

РТС-у је у полицији у Приштини речено да се хапшење Слађана Трајковића односи на овај случај.

Обијене куће Срба и Црква Светог Николе код Призрена

Мештани засеока Богошевце у Средачкој жупи код Призрена, приликом недавног боравка у свом родном месту, 12. децембра, затекли су обијене капије и врата на више кућа, а том приликом су приметили и да су им покрадени кућни апарати, гардероба и други предмети.

У истом селу обијена је и црква Светог Николе која датира с краја 16 века, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Извор:
НСПМ