,,Село гори а баба се чешља“: Заступници у Украјини покренули петицију за признавање независности Косова

Ukrajina konvoj tenk

Украјински заступник и члан Парламентарне скупштине Вијећа Европе Олексиј Гончаренко објавио је данас да је покренуо петицију да Украјина призна независност Косова.

У петицији се од украјинског предсједника Володимира Зеленског тражи да размотри могућност признавања Косова и напомиње се да су Косово признале моћне западне земље, укључујући САД. Додају да је Међународни суд правде одлучио да проглашење независности Косова не крши међународно право, преноси РИА Новости.

Русија не признаје Косово и те земље сматра српским. Истодобно, пропагандисти Кремља поручују да је на Балкану потребно подузети „исте поступке као Путин 24. фебруара“. Сада би признање независности Републике Косово показало подршку и солидарност Украјине у борби за територијални интегритет и суверенитет ове државе. А то би такође показало да Украјина, као и западни свијет, подржава правду и стоји на страни истине – наводи се у петицији покренутој у сриједу.

Како је најавио Гончаренко, ако петиција добије 25.000 потписа, предсједник Зеленски мора дефинитивно одговорити. Косово се придружило западним земљама у осуди сукоб између Русије и Украјине.

Извор:
ИН4С