Приштина: Аљбин Курти, Вјоса Османи и Гљаук Коњуфца потписали апликацију за чланство „Косова“ у ЕУ

osmani kurti i gljauk

Апликација за чланство Косова у Европској унији потписана је данас у Приштини. Потписници документа су косовска председница Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и председник парламента Гљаук Коњуфца.

Апликација ће сада бити послата у Праг, а због тренутног чешког председавања унијом.

За косовску председницу, данас је историјски дан и историјски тренутак, а Косово, за њу, заслужује да буде део ЕУ .

„14. децембар има двоструки значај у савременој историји Косова. Поред пријаве за чланство, данас је и годишњица оснивања Војске“, подсетила је Османи.

Каже да је данас Приштина чини „корак ка остварењу сна“ и за њих друге алтернативе осим ЕУ нема.

„Овај чин је посвећен свим грађанима, онима који су се борили за слободу. Косово дише европски. Најмлађа држава у Европи, земља политичког плурализма, верских права, несаломиви доприноситељ мира и безбедности заслужује да буде део ЕУ. Наш пут напред је јасан. Одлучни смо да успемо. Учинићемо свој део да ЕУ олакша пут. Чинимо историјски корак да ЕУ што пре крене ка историјској одлуци“, казала је Османи након потписивања.

И за Коњуфцу је данас важан дан. Каже да ће ЕУ бити потпуна, онда када сви европски народи буду део ње.

„Ово је први званични корак на путу чланства Косова у ЕУ. Ово путовање иде преко Европске комисије… Апликација сада припада владама земаља чланица које позивамо да једногласно гласају“, рекао је Коњуфца.

О потписаној апликацији данас, говорио је и Аљбин Курти. Каже да ће напредак по том питању, поред осталих, зависити и од њих самих.

„Напредак ће зависити од наше посвећености дубоким и прогресивним реформама. Колико ћемо брзо иц́и зависиће од нас. Крец́емо напред сопственим заслугама, са нашим способностима да испунимо критеријуме. Препреке и изазове превазилазимо демократским развојем и друштвеним напретком“, рекао је Курти.

Уочи најављеног подношења захтева Курти је у разговору са Европским посланицима послао поруку чланицама ЕУ које нису признале Косово – да је „додела статуса кандидата Косову само почетак пута ка пуноправном чланству“.

Подношење захтева од стране Приштине током ове недеље, заправо је први најавио званични Београд.

О томе су у претходним данима говорили српски председник, као и министар спољних послова, Ивица Дачић.

Дачић је у понедељак изјавио за Танјуг да Србија ради на томе да земље ЕУ које нису признале Косово оспоре кандидатуру Приштине.

Извор:
НСПМ