Наставља се прогон Украјинске цркве – на мети четворица митрополита

Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања "антицрквених" закона испред Врховне раде Украјине.

Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања „антицрквених“ закона испред Врховне раде Украјине.

Украјинске власти су увеле санкције на пет година против низа истакнутих личности Украјинске православне цркве, који, према мишљењу Кијева, подржавају проруске позиције.

Како су саопштили украјински медији, реч је о седам свештених лица, међу којима су митрополит Бориспољски и Броварски Антоније, митрополит Лугански и Алчевски Пантелејмон, митрополит Запорошки и Мелитопољски Лука и митрополит Черновицки и Буковински Мелетиј.

На списку санкција је и архиепископ Константиновски Паисије, архимандрит Запорошке епархије Јован и архимандрит Херсонске епархије Алексиј.

Санкције се односе на блокирање имовине, ограничавање трговинских операција, блокирање изношења капитала изван Украјине и друго. Осим тога, свима су укинуте државне и све друге награде Украјине, као и права да стичу власништво над земљиштем, да приватизују државну имовину, а лишени су и права на интелектуалну својину.

Извор:
СПУТЊИК