УКРАЈИНА ПРОТИВ ПРАВОСЛАВЉА

ukraina

Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је 1. децембра намеру да забрани деловање Украјинске православне цркве Московске патријаршије (УПЦ-МП), једине канонске православне структуре у Украјини. Говорећи о састанку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, Зеленски је рекао: „Савет за националну безбедност и одбрану наложио је влади да поднесе Врховној ради предлог закона о немогућности деловања у Украјини верских организација повезаних са центрима утицаја. у Руској Федерацији“. Сутрадан је Зеленски обећао „нове кораке“ ка „духовној независности“.

Касније се на сајту председника Украјине појавио Указ број 820 који је потписао Зеленски, којим се ставља на снагу одлука Савета за националну безбедност и одбрану „О одређеним аспектима деловања верских организација у Украјини и примени личних Посебне економске и друге рестриктивне мере (санкције)”.

Председник Украјине и Савет за националну безбедност и одбрану  увели су санкције  против сопствених грађана: бизнисмена Владимира Новинског повезаног са УПЦ (раније је рукоположен за ђакона); намесник Кијево-печерске лавре митрополит Павле (Лебед); јерарси УПЦ који се налазе на Криму; Архиепископ Ровенковски и Свердловски Аркадије, администратор Ровенковске епархије; Митрополит изјумски и купјански Јелисеј и епископ роменски и бурински Јосиф.

Такође, председничким указом је утврђен двомесечни период током којег украјинске власти морају да провере статутарна документа УПЦ да ли постоје везе са Московском патријаршијом, као и да провере Национални Кијевско-печерски историјски и културни резерват да ли се правилно користи. Украјинске власти не крију да намеравају да Лавру пренесу „Православној цркви Украјине“ (ПЦП).

Према речима председника Комитета Врховне Раде за хуманитарну и информативну политику Никите Потурајева, Рада ће у блиској будућности гласати за законе бр. 8221 о забрани деловања Руске православне цркве (РПЦ), њених огранака и организација у Украјина, а за рачун број УПЦ у ПКП.

Служба безбедности Украјине почела је масовне претресе у црквама и другим објектима који припадају Украјинској православној цркви. Митрополит кировоградски Јоасаф (Губен) оптужен је за субверзивне активности. Раније је Митрополит Тулчински и Братславски Јонатан (Јелецких), који је касније хоспитализован у Националном институту за кардиоваскуларну хирургију имена И.И. Амосов у Кијеву.

Против свештенства се покрећу кривични поступци, у цркве се баца литература која разоткрива наводну сарадњу УПЦ са Русијом. Према речима Андрија Јусова, портпарола Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, украјинске специјалне службе намеравају да искористе хапшења свештеника УПЦ да их размене за украјинске ратне заробљенике у Русији.

Циљ свих акција украјинских власти је повлачење УПЦ са правног поља, прелазак епархија и парохија у ПЦУ, која нема никакве институционалне везе са Московском патријаршијом.

Раскол као геополитичко оруђе

Украјинска православна црква (УПЦ) је аутономна црква са правима широке самоуправе, која је под јурисдикцијом Московске патријаршије. Настао је 1990. године, издвајањем епархија које се налазе на територији Украјинске ССР. После распада СССР-а, власти независне Украјине подржале су покушаје поделе унутар УПЦ како би се створила Црква „независна“ од Русије. 2018. године, после незаконитог мешања Цариградске патријаршије, под директним политичким притиском Сједињених Држава, проглашена је „аутокефална“ Православна црква Украјине (ПЦУ) – расколничка секташка националистичка организација.

Православна црква је једина институција која је после 2014. године ујединила становнике Русије и значајан део житеља Украјине. За завршетак изградње пуноправног антируског националистичког пројекта у Украјини, УПЦ је препрека која, како се овај пројекат спроводи, не може а да се не отклони. То произилази како из логике самог пројекта, тако и из интереса спољнополитичких играча који контролишу деловање украјинских власти. Пре свега, говоримо о Сједињеним Америчким Државама.

Од почетка руске Специјалне војне операције појачан је притисак на УПЦ. Украјинске власти су одлучиле да искористе ситуацију да униште УПЦ у оном облику у којем је раније постојала. Многи свештеници су ухапшени. На пример, можемо навести судбину протојереја Андреја Павленка, ректора Саборне цркве Светог Тихвина у Лисичанску. Он је  ухапшен  више од шест месеци на територији коју контролише Кијев и оптужен је за издају. Рођаци, који очајнички желе да ослободе свештеника на други начин, траже да се он уврсти на спискове за размену ратних заробљеника.

У Кијеву је 27. маја 2022. одржан сабор УПЦ, који је прогласио независност од Московске патријаршије, одбио помен предстојатеља Руске цркве патријарха Кирила и одлучио да обнови поглед на свет. Ови кораци су јасно указивали на покушај де факто да се УПЦ учини аутокефалном. Истовремено, архијереји УПЦ нису отишли на раскид са Руском православном црквом, у Москви су на сусрет у Кијеву реаговали уздржано. Вреди напоменути да је оно што је касније названо „катедрала“ првобитно рекламирано као окупљање епископа, свештенства, монаха и лаика. 15 епархија УПЦ није послало своје представнике на овај састанак. Легитимност овог сусрета, са становишта црквених канона, крајње је сумњива.

Ефекти

Јерархија УПЦ поставила је курс за сарадњу са украјинским властима, помоћ Оружаним снагама Украјине и учешће у информативној кампањи против Русије. Међутим, то није довело до попуштања притиска на ову институцију. Као резултат тога, суочава се са перспективом уништења: путем уклањања епархија и парохија из потчињености и њиховог преласка у ОЦУ. За Украјину нема смисла постојање цркве која тврди аутокефалност, која, штавише, одржава везе са Русијом ако већ има ОЦУ.

У Украјини треба очекивати још један талас прогона јерархије, свештеника и мирјана УПЦ. Јерархија УПЦ биће принуђена да заузме све антируски став, уједини се са ПЦУ и прекине црквено општење са Московском патријаршијом. Украјински православци ће се суочити са избором – прелазак у неканонску националистичку „цркву“ или постојање у формату прогоњене катакомбне цркве.

Акције украјинских власти против УПЦ показују да рат у Украјини има јасну верску димензију. Запад и украјинске власти чине све да униште канонско православље и остатке цркве претворе у оруђе украјинске националне државе. Пошто је ова држава по дефиницији антируска и има за циљ да се интегрише са Западом, чија идеологија је сада неспојива ни са православљем ни са другим традиционалним религијама, украјинско „православље“ је осуђено на дегенерацију, претварајући се у религију антихриста.

Извор:
КАТЕХОН