Православни свештеник у Украјини осуђен на 12 година затвора

lisicansk

Намесник храма у Лисичанску приведен у априлу и оптужен за преношење информација о борбеним положајима украјинских трупа у граду и на подручју Северодоњецка

Украјински суд је на основу прикупљених доказа осудио православног свештеника канонске Украјинске Правсолавне цркве (УПЦ) на 12 година затвора, пренео је Савет безбедности Украјине на Телеграму.

Суд га је прогласио кривим по члану закона Кривичног законика Украјине за „пружање помоћи оружаним формацијама земље агресора у борбеним дејствима против Оружаних снага Украјине, које је извршено по претходном договору“.

Свештеник је наводно пренео информације о борбеним положајима украјинских трупа у граду и на подручју Северодоњецка.

Осим тога, украјински безбедњаци сумњиче још двојицу свештеника УПЦ из ЛНР за случај издаје.

Украјинска Служба безбедности редовно спроводи „контраобавештајне активности“ у објектима канонске Украјинске православне цркве у различитим регионима земље. Локалне власти периодично доносе одлуке о забрани деловања УПЦ.

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, учестали су напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ. Данас је Украјинска обавештајна служба објавила почетак истраге у 13 православних цркава у три епархије, у Черкашкој, Волинској и Херсонској области, укључујући цркве, манастире и административне јединице УПЦ.

Град Лисичанск је дошао под контролу руских снага 2. јула 2022. године. Напуштајући град, украјински милитанти су дигли у ваздух и уништили неке од важних административних зграда. Сутрадан, 3. јула, заузимањем Лисичанска и околних насеља, ослобођена је цела територија Луганске Народне Републике.

.

Извор:
РТ