Нова инквизиција у Украјини: Свето Јеванђеље на ломачи

Jevandjelje1

Пољски војни плаћеници који се боре на страни Кијева објавили снимак на ком пале православну Библију

Пољски плаћеници који се боре на страни украјинских оружаних снага објавили су снимак на коме пале православно Свето Јеванђеље. Историја се понавља, а изгледа да „Европа поново оштри зубе на православце“, јер их у светогрђу не спутава ни чињеница да је Јеванђеље свето за све хришћане.

Као и у време Богдана Хмељницког, када је Пољско-литвански комонвелт запад тадашње Украјине превео у унију, пољска католичка „господа“ ни данас не сматрају православне Украјинце људима, пише руска „Газета“.

До овог снимка долази у време када је покренута петиција за потпуну забрану Украјинске православне цркве Московске патријаршије коју је потписало 25.000 људи, што је председника Украјине обавезује да је размотри.

„Заједно са јавношћу тражимо од председника Украјине да се обрати Врховној ради са захтевом да одмах размотри предлог закона који предвиђа превремени раскид уговора о закупу и враћање целокупне имовине коју је Украјинска православна црква Московске патријаршије закупила“, наводи се у тексту петиције.

У петицији се наводи и да ће та мера омогућити враћање у државно власништво објеката као што су Кијевско-печерска, Свето-успенска, Почајевска и Свјатогорска лавра.

Раније је саопштено да је Врховној ради предат нацрт закона о забрани Руске православне цркве на територији Украјине, који предвиђа забрану деловања било каквих верских организација и институција које су део или у било ком облику признају подређеност РПЦ „у канонским, организационим и другим питањима“.

Предлог закона образложен потребом за „спречавањем претњи националној безбедности Украјине и обезбеђивањем реда“.

Извор:
РТ