Украјинци погубили више од десет руских ратних заробљеника

ukraina vojska

УЗНЕМИРУЈУЋИ САДРЖАЈ

Министарство одбране Руске Федерације: Брутално убиство није први и не једини ратни злочин

Украјинска војска намерно је погубила више од 10 заробљених руских војника, што је злочин који нико не може да представи као „трагичан изузетак“, саопштило је руско Министарство одбране.

„Намерно и методично убиство више од десет имобилисаних руских војника од стране дегенеричне украјинске војске, директним хицима у главу, не може се представати као ‘трагични изузетак’ у име наводног општег поштовања права ратних заробљеника од стране кијевског режима“, наводи се у саопштењу министарства.

Министарство одбране Русије је навело да брутално убиство руских ратних заробљеника није први и једини ратни злочин. Ово је уобичајена пракса у Оружаним снагама Украјине, коју активно подржава кијевски режим и коју западни покровитељи не примећују.

„Објављени видео доказ масовног масакра украјинских војника над ненаоружаним руским ратним заробљеницима потврђује суштину актуелног кијевског режима на челу са Зеленским и оних који га штите и подржавају“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, украјински војници који су се предали ове недеље држе се у складу са свим захтевима Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Руски истражни комитет саопштио је да је данас покренута истрага поводом убиства руских заробљеника у Украјини.

„Војни истражни органи Истражног комитета Руске Федерације покренули су кривични поступак против представника оружаних формација Украјине због кривичног дела  – убиство два или више лица које је извршила група лица у вези са њиховим службеним активностима – као и кривичног дела – сурово поступање према ратним заробљеницима, употреба забрањених средстава и метода у оружаном сукобу“, наводи се у извештају.

Војни истражитељи предузимају мере за идентификацију лица која су снимала процес погубљења и утврђивање свих околности догађаја.

Подсећамо, јуче је обелодањено да су украјинске снаге безбедности убиле 39 проруских активиста у Херсону, а одвеле 74 особе у непознатом правцу, преносе „РИА Новости“.

„Потврђено је да је стрељано 39 проруских активиста. Њихова тела нису предата рођацима и планирано је да се инсценира ситуација да је реч о руским ратним злочинима“, тврди неименовани извор.

Извор:
РТ