„Од 21. 11. 2022. обавеза је сваког, отпор на сваком кораку“

Графит у центру српског дела Митровице

Графит у центру српског дела Митровице

Teкст и фотографије: Зоран Влашковић

У ноћи између  суботе и недеље (12. и 13. новембра) на тротоарима и другим деловима улица у ширем делу центра северног српског дела Косовске Митровице осванули су нови графити.

Графити са натписом „Од 21. 11. 2022. обавеза је сваког, отпор на сваком кораку“  изазвали су пажњу свих пролазника.

Графити, које је потисала, још увек непозната, Бригада Север, шаблоном су утиснути у главној градској улици и на шеталишту.

Исписивање графита долази недељу дана уочи почетка друге фазе у вези са пререгистрацијом возила са таблицама српских градова на Косову на РКС, а која, према одлуци косовске владе, подразумева казне у износу од 150 евра.

Након одлуке косовске владе у вези са пререгистрацијом возила, Срби са севера Косова, али и јужно од Ибра, њих око 3.500,  одлучили су да напусте све косовске институције.

Графит на тргу цара Лазара

Графит на тргу цара Лазара

Упркос више захтева из ЕУ и САД да се процес пререгистрације са српских таблица на РКС продужи за још десет месеци, косовска влада је одлучила да по фазама врши примену своје одлуке о пререгистрацији.

Београд се не слаже са оваквом одлуком већ говори да о томе нема никакве речи у споразуму већ инсистира на на статусно неутралне таблице или да српске таблице са ознакама  КМ, ПР…. и даље остану.