Убијени Срби скривани на сарајевској депонији

sarajevska deponija

Ископавање на централном градском сметлишту открило тела за која се претпоставља да су остаци убијених сарајевских Срба

Сарајево – На централној сарајевској депонији у насељу Бућа Поток, на дубини од око 30 метара, пронађене су људске кости за које се претпоставља да су посмртни остаци  Срба убијених током рата у Сарајеву. Место са пронађеним фрагментима људског порекла ограђено је и обезбеђује га полиција.

Председник удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић изјавио је за „Политику” да је Тужилаштву БиХ упућен захтев да одобри ексхумацију на градској депонији која ће, према његовим прогнозама, трајати најмање месец дана.

Пробно ископавање на централном сметлишту, које је трајало око два месеца, вршено је на основу информација до којих су дошле породице несталих сарајевских Срба, а добили су их „углавном од Бошњака који живе у Сарајеву и који су били сведоци злочина”,  те оперативних сазнања Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

„Радили смо око два месеца. Ископали смо тоне и тоне смећа и, на нашу жалост, дошли до доказа који потврђују да је депонија у Сарајеву масовна гробница у коју су сахрањивани  убијени Срби, али и посмртни остаци  оних који су ликвидирани на неким другим локацијама”, каже Мандић и наводи да постоје оперативна сазнања да се испод тона смећа налазе посмртни остаци  неколико десетина српских цивила који су нестали током рата у Сарајеву.

Градском депонијом у Бућа Потоку током рата, као и дан данас газдују власти у Сарајеву које, према Мандићевим речима, знају ко је вршио злочин над српским становништвом у том граду и ко је наредио да се убијени Срби сахрањују на сметлишту како би се сакрили трагови  свирепих убистава.

„Чињеница да је неко одабрао депонију као место на коме ће укопати људе који су убијани на најокрутнији начин само зато што су  Срби, довољно говори о томе какав је однос имала и какав има и данас, назови држава Босна и Херцеговина, према српском народу”, закључује Мандић.

Он, као и бројне друге српске породице, 22 године трага за посмртним остацима свог оца који је, како каже, убијен у „свом” Сарајеву у властитој кући, а био је „готово непокретан и полуслеп човек у поодмаклим годинама” .

Медији из Републике Српске позивају се на информације из званичних извора и извештавају да је централно сарајевско сметлиште „примарна и секундарна гробница” у којој су сахрањени, односно „сакривени” посмртни остаци Срба убијених у Пофалићима, Бућа Потоку, Алипашином Пољу и другим сарајевским насељима.

То је Радио телевизији Републике Српске потврдио и Милутин Мишић, председавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, рекавши: „Треба очекивати да ће бити пронађено неколико десетина жртава, и мислимо да је то и примарна и секундарна гробница”.

Д. Станишић / Политика