Њујорк: Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се Русија проглашава кривом за кршење међународног права, укључујући плаћање одштете Украјини. Србија, овај пут, уздржана, као и Индија, Индонезија, Бразил…

semafor UN

Генерална скупштина Уједињених нација (УН) усвојила је резолуцију у којој се наводи да Русија мора бити позвана на одговорност за кршење међународног права инвазијом на Украјину и да то треба да укључи плаћање одштете Кијеву.

У резолуцији, коју је подржало 94 од 193 држава чланица Генералне скупштине УН, наводи се да Русија мора да одговара за кршење међународног права у Украјини и против Украјине.

За усвајање резолуције гласале су 94 чланице УН, 14 је било против, а уздржане су биле 73 државе, укључујући Србију. Све остале земље Западног Балкана гласале су за усвајање резолуције.

Уз Русију, против резолуције су били и Белорусија, Кина, Иран, Сирија, Северна Кореја, Куба, Никарагва, између осталих.

Данас усвојена резолуција добила је најмању подршку од пет резолуција повезаних са Украјином које је Генерална скупштина УН усвојила од почетка руске инвазије на ту земљу 24. фебруара. Србија је до данас гласала за усвајање резолуција о Украјини.

Резолуцијом се указује на потребу за успостављањем „међународног механизма за надокнаду штете, смртног исхода или повреде“, проистеклих из „погрешних радњи“ Русије против Украјине.

У резолуцији се препоручује да земље чланице Генералне скупштине УН, у сарадњи са Украјином, створе „међународни регистар“ за документовање потраживања и информација о штети, смртном исходу или повреди, нанетих Украјинцима и њиховој влади од Русије.

У резолуцији се наводи и да Русија „мора да сноси правне последице за све своје међународне противправне поступке, укључујући и исплату обештећења за повреде и било какву штету проузроковану таквим радњама“, пренео је Ројтерс.

Резолуцију су подржале 94 чланице, против је било 14, а још 73 чланице УН било је уздржано.

Седница је одржана на иницијативу Канаде, Гватемале, Холандије и Украјине, пренео је Спутњик.

Русија је била против усвајања документа, изјавивши да нацрт резолуције нема правну тежину и да представља „ништавни покушај да се легализује оно што се не може легализовати са становишта међународног права“.

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја рекао је на седници да западне земље настоје да искористе блокирана суверена средства Русије како би наставиле са испорукама и отплатом оружја које је већ достављено Кијеву и назвао је ову могућност „очигледном пљачком“.

Представник Русије је упозорио да би усвајање резолуције могло да се као „бумеранг“ врати њеним иницијаторима и упозорио да ће „таква одлука само довести до повећања нестабилности и напетости у свету“.

Спутњик наводи да су земље које су биле уздржане или су гласале против резолуције, указале на потребу дубљег разматрања оваквих иницијатива, несавршености њеног правног оквира, као и неправду према другима који траже а не добијају надокнаду за претрпљену штету због дејстава Запада.

Резолуције Генералне скупштине УН нису обавезујуће, али имају политичку тежину, подсећа Ројтерс.

Извор:
НСПМ