Кнутов: Американци своју 101. дивизију послали у Румунију и Пољску јер Украјина иде ка поразу

mitraljez

ВOЈСКА Сједињених Држава већ игра кључну улогу у сукобу у Украјини – оценио је московски војни експерт и историчар Јуриј Кнутов.

Објаснио је и зашто тако мисли:

„Без учешћа војске САД, Украјина би одавно била поражена, а режим у Кијеву би био приморан да капитулира. Ово се посебно односи на снабдевање Кијева америчким оружјем, као и на директно учешће америчке војске у непријатељствима. У улози саветника оружаних снага Украјине“.

Кнутов у овом контексту наглашава:

„Управо ови фактори омогућавају режиму у Кијеву да се и даље одупире, па чак и да покушава да изведе и неке контраофанзивне акције. Уосталом, ни системима HIMARS, ни другим сложеним наоружањем, које са Запада стиже у Украјину, њена армија не би могла да управља без контроле и помоћи Американаца, који у ратну зону стижу под маском добровољаца“.

Кнутов такође указује на значајну помоћ САД кијевском режиму у сфери информација:

„Без америчких сателита и извиђачких авиона, Украјина не би била у стању да изведе ни једну озбиљну офанзивну операцију. Ови сателити и авиони преносе `на земљу` онлајн информације о локацији руских трупа и борбених система.Тако САД де факто већ увелико и озбиљно учествују у сукобу“.

По речима Кнутова, на више него озбиљан ниво директне укључености Американаца, упућују и изјаве команданата 101. ваздушно-десантне дивизије САД, чији је један део стигао у Румунију, а други у Пољску, а обојица су рапортовала да су у сваком тренутку спремни да пређу границу Украјине:

„То сугерише да је такво наређење Пентагона заиста издато и да је америчка војска на корак од директног учешћа у сукобу на страни кијевског режима“, рекао је Кнутов.

Потез са 101-ом дивизијом уследио је зато што је украјинска армија у последње време претрпела веома велике губитке:

„А као што знамо, водећи политичари Сједињених Држава су више пута изјављивали да су САД спремне да уђу у рат ако Украјина почне пресудно да губи. Чини се да смо тренутно сведоци почетка њеног одлучујућег пораза“.

Извор:
ИСКРА