Битка за конгрес САД: Тесна трка за Сенат. ЦБС Њјуз: Републиканци на прагу победе у Представничком дому. Си-Ен-Ен: Демократе и републиканци имају по 48 места у Сенату. Републиканци тренутно имају 195 представника у Представничком дому, а демократе 174

bela kuca

Американци данас гласају на средњим изборима за Конгрес САД. Избори ће одлучивати већину у Представничком дому и Сенату у наредне две године и својеврсни су референдум о актуелном председнику. Грађани гласају за свих 435 места у Представничком дому и 35 од 100 места у Сенату.

Према последњим подацима Си-Ен-Ен , остало је још четворо сенатора да буде изабрано, а тренутно демократе и републиканци имају по 48 места у Сенату. Када је реч о Представничком дому, према тренутним резултатима и пројекцијама, републиканци имају 195 представника, а демократе 174.

05: 45

Си-Ен-Ен: Републиканцима сада недостаје само једно место да преузму Сенат од демократа, a 23 представничка места да би преузели контролу над Горњим домом.

05:17

АП и Ројтерс: нове пројекције за Сенат

Републиканац Чак Гресли поново ће представљати Ајову у Сенату, док ће у том дому Конгреса бити његове партијске колеге Џон Кенеди из Луизијане и Мајк Крапо из Ајдаха. Такође, републиканац Џеј Ди Венс победио је демократу Тима Рајана у трци за Сенат Охаја. Демократа Алекс Падиља представљаће Калифорнију у новом сазиву Сената, а демократска сенаторка из Њу Хемпшира биће Меги Хасан .

05:15 

СЕНАТ

Демократе 44

Републиканци 46

КОНГРЕС

Демократе 112

Републиканци 170

04:44

Грег Аботт поново гувернер Тексаса

У држави Тексас на место гувернера поново је изабран републиканац Грег Абот , коме су предизборне анкете давале веће шансе. Освојио је трећи мандат гувернера победивши демократског кандидата и бившег конгресмена Бет О’Рурк .

04:16

ЦБС Њјуз: Све је извесније, Републиканци би могли да однесу победу над демократама у Представничком дому

Републиканци би могли да однесу победу над демократама на међуизборима за Представнички дом, што постаје све изгледније како пристижу резултати, објавио је у уторак ЦБС Неwс

Након затварања биралишта у четрдесетак савезних америчких држава, републиканци имају 108, а демократе 58 места у Заступничком дому од 435 места. Ти резултати мењају се из минута у минут, али републиканци су од почетка у упорном водству.

До сада је Представнички дом био демократски. Имали су 222 заступника наспрам 213 републиканских. Међутим, већ уочи избора анкете су указивале на вероватан пораз демократа у борби за доњи дом.

Републиканци су притом преузели три места која су раније држали демократи, објавио је Едисон Ресеарцх.

Што се тиче избора за Сенат где је тесна трка, неколико републиканских сенатора врло је лако поново изабрано. Ипак, иницијални резултати за сада не нарушавају равнотежу снага у Сенату која је 50-50 и тренутно га контролишу демократе због додатног гласа потпредседнице Kамале Харис.

Бира се 35 сенатора и трка хе неизвесна. Kључна борба одвија се у Џорџији између демократе Рафаела Варнока и бивше звезде америчког фудбала републиканца Хершела Вокера.

Борба за Сенат води се и у Пенсилванији између демократе Џона Фетермана и републиканца, познатог лекара и тв-звезде, Мехмета Оза. Kако је борба за контролу над Сенатом врло неизвесна, могло би да прође и неколико дана пре него што буде јасан победник. Биралишта настављају да се затварају кроз шест временских зона и педесет држава с последњом, Аљаском.

04:11

Републиканац Тим Скот победио у трци за Сенат, одмах наговестио могућност кандидатуре за председника САД

Ево неко ко не крије да има амбиције да уђе у Белу кућу. Тек што је вратио место сенатора из Јужне Каролине, републиканац Тим Скот је наговестио могућност да се кандидује за председника САД.

03:10

Нови резултати за Сенат

Републикански сенатори у Сјеверној и Јужној Дакоти, и у Канзасу, побиједили су своје демократске противкандидате, док је лидер демократа у Сенату Чак Шумер побиједио републиканског ривала у трци за сенатско мјесто из државе Њујорк.

СЕНАТ

Демократе 41

Републиканци 40

КОНГРЕС

Демократе 39

Републиканци 70

02:56

Бивша Трампова портпаролка изабрана за гувернерку

Сара Хакаби Сандерс, портпаролка Бијеле куће за вријеме мандата бившег предсједника Доналда Трампа, прва је жена изабрана за гувернерку Арканзаса, преноси АП. Поразила је демократског кандидата Криса Џонса у трци за функцију коју је њен отац, Мајк Хакаби, обављао од 1996. до 2007. године.

02:51

Тексас: Државни тужилац оспорава одлуку о продужењу гласања

Грађани тексашког округа Херис имали су могућност да гласају сат дуже до осам сати увече – по налогу тамошњег локалног судије.

Одлука је донета, како јавља агенција Асошијетед прес, зато што најмање дванаест бирачких места није било отворено у прописано време – седам сати ујутру.

Изборни званичници су кашњење образложили недостатком материјала и рачунарске опреме.

“Уколико сте у реду за гласање останите тамо. Ваш избор је ваш глас”, написао је на друштвеној мрежи Твитер градоначелник Хјустона Силвестер Тарнер.

02:46

Први припадник „Генерације З“ у Конгресу

Демократа Максвел Алехандро Фрост први је припадник „Генерације З“ који је освојио мјесто у Конгресу. Фрост ће у Представничком дому заступати подручје Орланда, на Флориди.

Фрост има 25 година, и активиста је за реформу закона о оружју и социјалну правду. На положају конгресмена замијениће Вал Демингс, која је изгубила у трци за мјесто у Сенату од републиканског сенатора Марка Рубија.

Фрост, бивши организатор „Марша за наше животе“, залаже се за оштрију контролу оружја и противи се ограничењима на приступ абортусу. Кандидати за чланове Конгреса морају да имају најмање 25 година.

„Генерација З“ обично се односи на оне рођене од краја 1990-тих до раних 2010-тих.

Рубио скромним походом до победе

Гласачи Флориде ће поново изабрати републиканског сенатора Марка Рубија на трећи мандат уместо демократског посланика Вала Демингса, предвиђа ЦНН.

Рубио је заостајао у прикупљању средстава током трке и водио је скромну кампању са само неколико јавних догађаја и само једном дебатом. Међутим, било је довољно да се победи Демингс у држави која је била у црвеном тренду од прошлог средњег циклуса, када је још једно такмичење у Сенату одлучено поновним пребројавањем.

02:40

Први преокрет републиканаца у Конгресу

Републиканци су добили први преокрет – украли су демократама место у Представничком дому у 7. округу Флориде, где је Кори Милс победио демократу Стефани Марфи.

02:35

Зашто АП саопштава резултате?

Асошиејтед прес (АП) броји гласове и даје пројекције о победницима избора још од 1848. године, пошто у америчком изборном систему не постоји једна агенција на нивоу читаве земље која се бави бројањем гласова, већ то чине савезне државе, свака на свој начин.

АП даје пројекције на основу вишемесечних припрема, уз помоћ 4.000 особа које прикупљају податке са терена, те панела експерата који доносе одлуке о томе када ће бити проглашено да ће одређена изборна утрка припасти неком од кандидата.

02:33

Демократе победиле у Мериленду и Масачусетсу

Демократски кандидати побиједили су у двије савезне државе, гдје су претходно гувернери били републиканци. Мора Хили је прва припадница ЛГБТQ заједнице и прва жена изабрана за гувернерку Масачусетса.

Вес Мур је први афроамерички гувернер Мериленда.

02:31

Прве пројекције за Сенат

Према досадашњим пројекцијама Асошиејтед преса, Републиканци који су изабрани у Сенат су: Марко Рубио (Флорида), Џејмс Ланкфорд (Оклахома), Марквејн Малин (Оклахома), Кати Брит (Алабама), Тод Јанг (Индијана) и Ранд Пол (Кентаки).

Демократски сенатори су: Питер Велч (Вермонт), Крис ван Холен (Мериленд), Ричард Блументал (Конетикат) и Теми Дакворт (Илиној).

Све ове утрке проглашене су недуго након затварања бирачких места и реч је о изборима чији исход је био известан.

Бројање гласова у државама које ће одлучити контролу над Сенатом, попут Пенсилваније и Џорџије, тек је почело.

02:24

Убедљиве победе републиканаца на Флориди

Републикански гувернер Флориде Рон Десантис освојио је други мандат, након што је на изборима побиједио демократу Чарлија Криста. То је ојачало његову позицију звијезде Републиканске странке, са потенцијалним предсједничким амбицијама.

Десантис је привукао велику пажњу јавности на почетку пандемије коронавируса када се противио мјерама за сузбијање ковида и обавезној вакцинацији. Затим се укључио у готово сва питања, која у Америци изазивају подјеле, као што су имиграција, родна припадност, образовање.

Поједини републиканци сматрају га насљедником Доналда Трампа.

У међувремену, републикански сенатор са Фориде Марко Рубио убедљиво је освојио још један термин у Сенату, након што је поразио демократску чланицу Представничког дома Вал Демингс. Побједа Рубија сматра се још једним знаком да Флорида постаје све конзервативнија иако се некада сматрало државом у којој су изборне трке између кандидата двије странке неизвјесне.

02:13

Инфлација и демократија главне бриге

Висока инфлација и страховања у погледу будућности америчке демократије били су значајни фактори при доношењу одлука бирача на овогодишњим изборима, показала је анкета агенције Асошијетед прес. Око три четвртине бирача саопштило је да се земља креће у погрешном смјеру што је више него 2018. и 2020. године.

02:05

Почело бројање гласова

Биралишта у великом броју савезних држава затворена су до 19:00 по локалном времену (01:00 у Србији). Бројање гласова је у току, али резултати се не очекују толико брзо, посебно у кључним изборним утркама.

Биралишта су затворена у Северној Каролини, Западној Вирџинији и Охају

У 1.30 по српском времену затворена су бирачка места у Северној Каролини, Западној Вирџинији и Охају

Џорџија: Републиканци пред поразом?

Једна од кључних борби за Сенат води се у Џорџији између демократа Рафаела Варнока и републиканца Хершела Вокера. Заостатак Вокера је већи него што се очекивало. У овим тренуцима Варнок је на изнад 60 одсто, док је Воалкер на само 38. Аналитичари очекују да ће се разлика смањити, али упозоравају да је заостатак већи него што се очекивало.

Тренутна пројекција „дисижн деска“ Фоx њуза за Сенат САД: Републиканцима 3 места, демократама једно.

 

Затворена биралишта у шест држава, кључна битка у Џорџији

Затворена су биралишта у шест савезних држава, међу којима су кључне Џорџија и Флорида.

Тим Скот је изабран за сенатора у Јужној Каролини, а што се тиче кључне битке у Џорџији између Хершела Вокера и Рафаела Варнока, ситуација је још увек неизвесна.

Предвиђања за Представнички дом

Затворена биралишта у шест држава

Мушкарац ухапшен, претио ножем и тражио да се заустави гласање

Мушкарац је ухапшен јер је ножем претио бирачком особљу и захтевао од њих да зауставе гласање.

Полицијска управа Вест Бенда у Висконсину саопштиал је да је 38-годишњак приведен и да су сви чланови бирачког одбора неповређени. Гласање је прекинуто на око пола сата како би се решио инцидент који се догодио у књижари у којој се налази бирачко место.

Висцонсин се сматра најбољом шансом демократа да свргну актуелног републиканског сенатора. Рон Џонсон је једини републиканац који се бори за реизбор, и то у држави коју је Џо Бајден освојио 2020.

То је кључно место које демократе треба да освоје у случају да републиканци освоје победу у некој од држава коју су досад држале демократе.

Гренел: Хеј, Аризона! Председник Трамп има поруку за вас

Републикански бивши вршилац дужности директора националне обавештајне службе Рицхард Гренел објавио је на Твитеру обраћање Доналда Трумпа у којима позива Американце да остану у реду за гласање на бирачким местима, посебно у Аризони где је било техничких проблема с гласачким листићима.

Затварају се прва биралишта

Прва биралишта у САД затворена су у уторак у 18 сати по локалном времену у деловима Кентакија и Индијане. Након што се затворе и последња биралишта у рано јутро по средњоевропском времену, требаће још доста времена, упозориле су власти, да се утврди будућа „боја“ Конгреса у Вашингтону.

Излазна анкета: Гласачи незадовољни стањем у нацији, имају углавном негативна мишљења о Бидену

Гласачи су углавном незадовољни стањем у нацији и имају углавном негативна мишљења о председнику Џоу Бајдену, према прелиминарним резултатима, коју је за ЦНН и друге телевизије провео Едисон Ресеарцх.

Прва победа републиканаца!

Пацифичко острво Гуам изабрало је републиканца у Конгрес први пут за 32 године. Републиканац Џејмс Мојлан победио је на изборима за делегата Гуама у Представничком дому САД!

Док континентални део САД још увек гласа, острво Гуам у западном Пацифику је већ објавило резултате избора. Делегат Гуама у Конгресу нема право гласа и био је из редова демократа од 1993.
Мојлан ће бити тек други републиканац послат у Вашингтон од 1972. године, а на последњим изборима 2020. године кандидат „црвених“ добио је само 21 одсто гласова.

Смењена два члана бирачког одбора у Џорџији, учествовали у нападу на Капитол

Два члана бирачког одбора у Џонс Крику у америчкој савезној држави Џорџији удаљени су са биралишта након што су се на друштвеним мрежама појавиле њихове објаве о учествовање у нередима на Капитолу 6. јануара 2021. године.

Званичници округа Фултон уклонили су двоје радника с биралишта, наводно мајку и сина, након што су се појавиле објаве, извијестио Вашингтон пост.

Савезне државе у којима је исход избора неизвестан 

Пенсилванија: Државни тужилац, демократа Џош Шапиро, суочава се с Дагом Мастрианом, државним сенатором којег подржава Доналд Трамп.

Џорџија: Пре две године Бајден је постао први демократа који је победио у Џорџији од 1992. године. Очекује се да ће трка бити неизвесна јер се демократа Рафаел Варнок бори против фудбалске звезде Хершела Вокера којег подржава Трамп, а који се снажно залаже против абортуса.

Аризона: Предсеедник САД-а Џо Бајден постао је први демократски председнички кандидат који је освојио Аризону од 1996. године, када је  Бил Клинтон добио највише гласова у тој држави. У трци за гувернера у Аризони супротстављају се бивша водитељка коју подржава Трамп, Кари Лејк, и државна секретарка Аризоне Кејти Хобс.

Претња бомбом у Луизијани

Биралиште у америчкој савезној држави Лоуизијани премештено је из једне школе у другу након што је стигла претња бомбом, преноси НБЦ Неwс.

Информацију је потврдио Џон Тоблер, заменик секртетара за комуникације и односе у Министарству спољних послова Лоуизијане. Тоблер је рекао да је претња упућена Кенер Дискаверију, школи која се налази око 20 минута ван Њу Орлеанса. Ново бирачко мјесто је основна школа у истом округу.

Трамп гласао: Ово ће бити сјајна ноћ

Бивши председник САД Доналд Трамп дао је изјаву испред свог бирачког места у Палм Бичу у америчкој савезној држави Флориди, где је гласао са супругом Меланијом.

„Мислим да ћемо имати сјајну ноћ“, рекао је Трамп, а на питање хоће ли се кандидовати за председника за две године није конкретно одговорио.

Кључне државе

Кључне државе на изборима су Аризона, Џорџија, Мичиген, Невада, Охајо, Пенсилванија и Висконсин. Резултати у њима утицаће на начин на који ће се решавати кључна питања у земљи – абортус, економија, криминал и образовање, извештава Фокс неwс.

Пенсилванија је држава на коју демократе највише обраћају пажњу на овим изборима. Актуелни сенатор Пат Туми, републиканац, не кандидује се за поновни избор, а демократе се надају да је управо ово њихова шанса да преузму место. Трка се води између републиканца Мехмета Оза, славног ТВ доктора и демократе Џона Фетермана, заменика гувенера државе.

С друге стране, републиканци се надају победама у Невади и Џорџији, у обе државе анкете показују огроман пораст у односу на демократе. У Џорџији Рафаел Ворнок ће морати да се задржи на свом месту да би обезбедио демократама већину. Његов противкандидат, Хершел Вокер, срозао се у анкетама након скандала о правима на абортус пошто се показало да је платио два абортуса за своје партнерке, иако се сада изјашњава као ватрени противник „женских репродуктивних права“.

Скоро половина држава дозвољава регистрацију и гласање на дан избора

Скоро половина америчких савезних држава дозвољава бирачима да се региструју и гласају на сам дан избора. Правни изазови променили су изглед листе тих држава у односу на 2020. годину, тако да је рецимо Врховни суд Делавера прогласио ту праксу, као и гласање поштом – неуставним. Истовремено, бирачи у Вирџинији могу по први пут ове године да се региструју и гласају на изборни дан. Ове у којим државама се може регистровати и гласати на дан избора:

  • Калифорнија
  • Колорадо
  • Конектикат
  • Хаваји
  • Ајдахо
  • Илиноис
  • Ајова
  • Мејн
  • Мериленд
  • Мичиген
  • Минесота
  • Монтана
  • Невада
  • Њу Хемпшир
  • Њу Мексико
  • Јута
  • Вермонт
  • Вирџинија
  • Вашингтон
  • Вашингтон Д. Ц.
  • Висконсин
  • Вајоминг

Северна Дакота је специјалан случај, јер у њој није неопходно да бирач буде регистрован, довољно је да се појави на гласању са “прихватљивим документом” како би био идентификован.

00:12

Значај права на абортус као изборне теме

Недуго након одлуке Врховног суда о укидању уставне заштите права на абортус, демократе су били мотивисани и остваривали су боље од очекиваних резултата на ванредним изборима током лета.

Такође, повећан је број жена регистрованих за гласање.

Једно од кључних питања које ће утицати исход избора је колико је тема абортуса и даље снажна мотивација за бираче, имајући у виду економске проблеме, инфлацију и низак рејтинг председника Бајдена.

Просвједи испред Врховног суда САД након одлуке о поништавању пресуде Ро против Вејда, Вашингтон, 24. јун 2022.

23:11 8.11.2022

Нема доказа о страном утицају на изборе

Нема никаквих доказа страног утицаја на изборе за Конгрес који су у току – подаци су којима располаже Агенција за сајбер безбедност и инфраструктурну сигурност (ЦИСА), изјавио је њен високи званичник.

„Није уочена никаква конкретна или веродостојну претња која би пореметила инфраструктуру која се користи у изборном процесу“, рекао је званичник који је са новинарима поделио ту информацију под условом анонимности, јавила је агенција Ројтерс.

Жена оставља гласачки листић у округу Марикопа, у Финиксу, у Аризони, 1. новембра 2022.

22:31 8.11.2022

Правне битке око избора

Од почетка године у САД је покренуто најмање 100 судских процеса који су доводили у питање резултате избора и пре него су они одржани. Већину су иницирали републиканци и односе се на рано гласање, гласање путем поште, машине за бројање гласова, регистрацију бирача и сл. теме.

Демократе су у предизборном периоду покретали поступке који се углавном односе на приступ гласању.

Аналитичари очекују да ће након затварања биралишта бити покренути бројни нови судски поступци, превасходно од републиканаца, који ће доводити у питање резултате, те да ће правне битке трајати дуго након избора.

22:03 8.11.2022

Ставови арлингтонских гласача

Грађани широм Сједињених Држава гласају на изборима који се одржавају на половини мандата актуелне администрације.

Гласање се одржава у околностима економских изазова, али и подела у друштву у вези са значајним питањима.

Разговарали смо са неколицином гласача на бирачком месту у граду Арлингтону у америчкој држави Видржинија.

21:40 8.11.2022

Теорије завере због проблема у Аризони

У Аризони, гдје би резултат избора могао да одлучи ко ће имати већину у Сенату, забиљежени су проблеми са десетинама електронских машина за бројање гласова, а бивши предсједник Доналд Трамп и његове присталице одмах су изнијели неосноване тврдње да је то доказ изборне крађе демократа.

Само неколико сати након отварања биралишта, званичник Марикопе – најмногољуднијег округа у Аризони – рекао је новинарима да не ради око 20 одсто машина и да је у току њихова поправка. Поручио је међутим да ће, упркос проблемима, сви гласови бити пребројани, али и предвидио да ће теоретичари завјере и они који још не признају Бајденову побједу „злоупотријебити“ проблем.

Званичници Марикопе су касније саопштили да је од 60 погођених машина, 17 поправљено тако што су подешени параметри за штампање.

Републиканска кандидаткиња за гувернерку Кери Лејк, која је понављала Трампове лажне тврдње о покраденим изборима 2020. године, одмах је рекла новинарима да није имала проблема када је гласала, у како је навела, дијелу града који је наклоњен либералима. Трамп је на својој друштвеној мрежи навео да „има извјештаја да у Аризони не раде гласачке машине у претежно републиканским и конзервативним подручјима “ и да ће се „људи томе супроставити“.

Бајден је у Аризони 2020. године однијео тијесну побједу, а та савезна држава је била у фокусу лажних тврдњи бившег предсједника и његових присталица да су предсједнички избори били намјештени. Сви републикански кандидати за кључне функције у Аризону још не признају резултате избора прије двије године.

20:52 8.11.2022

Безбедност избора

У предизборном периоду много се говорило о безбедности избора, а више од пола испитаних у неким од анкета наводили су да су насиље на изборним местима и мешање других земаља у амерички изборни систем извесни.

Ипак, амерички званичници кажу да, иако опасност постоји, непосредно пред изборе није било индикатора који би указивали на велике проблеме.

Радник на изборима припрема налепнице „Гласао сам“ у Ленсингу, у држави Мичиген, 7. новембра 2022.

19:58 8.11.2022

Бела кућа: Бајден се обраћа у среду

Према најавама Беле куће, председник Џо Бајден се у уторак неће појављивати у јавности, већ ће радити у складу са ранијим распоредом, укључујући и припрему за путовања на међународне самите у Северну Африку и Азију.

„Очекујемо да ће се председник поводом избора обратити дан након њих“, навела је гласноговорница Беле куће, Карин Жан-Пијер.

19:25 8.11.2022

Атмосфера са бирачких места

Широм Сједињених Држава грађани гласају на изборима који се одржавају на половини председничког мандата актуелне америчке администрације.

Најважније питање је свакако ко ће имати већину у Конгресу, који тренутно контролишу демократе.

17:51 8.11.2022

Без већих проблема на бирачким местима

Изборни дан у САД одвија се без већих проблема на бирачким местима, а надзор је посебно пооштрен након две године лажних тврдњи и теорија завере о томе како се гласа и како се броје гласови.

Ипак, регистроване су мање неправилности – у једном округу у Њу Џерзију није радила машина за гласање, као и на једном бирачком месту у Аризони, док су у Пенсилванији нека биралишта отворена касније јер се запослени нису појавили на време.

Званичници у Аризони објаснили су да гласачи имају избор – ако не ради машина, могу да убаце гласачки листић у осигурану кутију или да оду на друго бирачко место ако не желе да чекају.

Од прошлих избора 2020. године, бивши председник Доналд Трамп и његови сарадници, усадили су дубоко неповерење у бираче тврдњама да су избори били покрадени. Због тога је пољуљано и поверење у демократију и изборни систем, а неке државе су увеле и рестрикције на гласање поштом или додатне провере идентитета бирача пре него што гласају.

17:09 8.11.2022

Бирачи у пет држава одлучују и о легализацији марихуане

Осим о политичким представницима, бирачи у пет савезних држава се данас изјашњавају и о легализацији марихуане за рекреативну употребу.

О легализацији марихуане гласа се у Арканзасу, Мериленду, Мизурију, Северној и Јужној Дакоти, пошто је председник Џо Бајден донео одлуку да се поседовање марихуане декриминализује. Протеклог месеца, амерички председник је и помиловао хиљаде Американаца који су осуђени због поседовања марихуане, што је било кривично дело по федералном закону.

Рекреативна употреба марихуане већ је легализована у 19 савезних држава, а истраживања јавног мњења показују да постоји отпор додатном ублажавању прописа. Све државе у којима се данас гласа, сем Мериленда, су конзервативне и 2020. године су гласале за Доналда Трампа. У свим наведеним државама је већ легализована употреба марихуане у медицинске сврхе.

У Колораду, где је рекреативна марихуана легализована скоро деценију, гласачи се изјашњавају о легализацији одређених психоделичних супстанци, као што су печурке, у терапијске сврхе.

16:55 8.11.2022

Зашто су важни избори за гувернере?

У 36 савезних држава одржавају се и избори за гувернера. Републиканци тренутно имају 28 гувернерских места, а демократе 22.

Иако су ове трке мање у фокусу од конгресних, могу да имају дугорочне последице на одлуке о питањима попут абортуса, оружја и прихватања или порицања резултата неких будућих избора.

Демократе се труде да задрже места гувернера у Пенсилванији, Висконсину, Мичигену – како би задржали право вета јер већину у парламентима тих савезних држава имају републиканци, који могу да уведу додатне рестрикције на право на абортус и слично.

Републиканци у анкетама у данима пред изборе

Републиканцима је стало да победе у државама које су важне за наредне председничке изборе 2024, попут Аризоне. Странка је у таквим државама кандидовала и оне који сматрају да су избори 2020. покрадени, што тврди бивши председник Доналд Трамп.

Прогнозе су да би демократе могле од републиканаца да преузму гувернерска места у Мериленду и Масачусетсу, али су у осталим државама где се гласа, трке прилично тесне.

Трамп позива на протесте због проблема са гласањем

Бивши амерички председник Доналд Трамп позвао је данас своје присталице да протестују због извештаја о проблемима са гласањем у неколико америчких држава на изборима за Конгрес.

У низу објава на својој платформи “Трут сошал“ Трамп је указао на проблеме на бирачким местима у Аризони, Мичигену и Пенсилванији, оценивши ситуацију као „катастрофалну и нечувену“, преноси лондонски “Тајмс“.

Трамп је позвао своје присталице на протесте тврдећи да су проблеми на изборима оркестрирани и да циљају републиканске гласаче.

– Иста ствар се дешава са преварама бирача као и 2020. године. Ситуација са гласањем у одсуству у Детроиту је заиста лоша. Људи се појављују на гласању само да би им рекли “извините, већ сте гласали“. Ово се масовно дешава и на другим местима. Протест, протест, протест – поручио је Трамп.

Трамп је такође изјавио да квар на гласачкој машини у округу Марикопа наноси „велику штету“ републиканцима, кандидатима за гувернере Карију Лејку и кандидату за сенатора Блејку Мастерсу.

Иако је отприлике 20 одсто машина за бројање у округу Марикопа имало кварове, председник Надзорног одбора округа Марикопа објавио је видео у којем објашњава ситуацију и уверава гласаче да ће сви гласови бити пребројани.

Он је поручио да бирачи округа Марикопа могу да гласају било где у округу и да ће гласови оних који су гласали на местима са неисправним машинама бити пребројани, али би прво морали да буду пребачени на гласачко место са исправним бирачким машинама.

14:03 8.11.2022

Отворена бирачка места

Бирачка места отворена су у 6 сати ујутру на источној обали САД, а очекује се да широм Америке буду отворена до 1 поподне по локалном времену – колико су Хаваји временски иза источне обале.

Милиони Американаца су већ гласали на бирачком месту или поштом. Неке државе, попут Пенсилваније и Висконсина, не дозвољавају да се гласови пристигли поштом броје пре изборног дана, док друге државе дају грејс период и после изборног дана да ти гласови пристигну.

Због таквог система гласања, у неким савезним државама бројање гласова ће трајати данима или недељама након изборног дана.

13:58 8.11.2022

Шта треба пратити на изборни дан?

Да ли је извесно да ће се десити „црвени талас“, како ће проћи кандидати које подржава Доналд Трамп, који ће ефекат на резултате избора имати укидање права на абортус?

Извор:
НСПМ