Ердоган: Сложио сам се са Путином да бесплатно пошаљемо жито у сиромашне афричке земље

zito

Русија је изразила спремност да пошаље бесплатно жито и ђубриво сиромашним афричким земљама, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Према његовим речима, о томе се договорио са руским председником Владимиром Путином.

„Путин ми је рекао: ’Хајде да бесплатно пошаљемо ово жито у ове земље (оним којима је потребно)`. Сложили смо се“, рекао је турски председник.

Истовремено је оптужио Запад да покушава да другима држи лекције из хуманости, иако сам игнорише проблеме глади у Африци.

>“Видимо менталитет који дефинише Европу као башту, а остатак света као дивљу траву. Знамо на тежи начин како је ово искривљено гледиште које дели људе на основу њиховог језика, боје коже и земље, довело наш свет до катастрофе“, рекао је Ердоган.

Посебно срамотним сматра равнодушност према оваквој ситуацији западних институција и земаља које „остатку света држе предавања о људским правима и слободи сваки пут када отворе уста“.

Крајем јула, представници Русије, Украјине, Турске и УН потписали су пакет докумената о договору о житу, којим се утврђује алгоритам за извоз украјинског жита из црноморских лука и који предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа на светска тржишта. Међутим, Москва је више пута приметила да што се тиче руске хране и ђубрива, договор не функционише, а да се украјинско жито шаље првенствено у Европу, а не у сиромашне земље Африке.

Крајем прошле недеље, након што је кијевски режим извео терористички напад на руске бродове у Севастопољу, Русија је суспендовала учешће у споразуму, али се након преговора са Турском и добијања писмених гаранција од Украјине вратила на споразум.

Истовремено, Путин је нагласио да ће се Русија, ако Кијев прекрши своје обавезе, повући из споразума. Али и у овом случају она је спремна да снабдева најсиромашније афричке земље целокупном количином жита које је тамо послато из Украјине.

Извор:
ВОСТОК