У невероватном преокрету стратегије, Пентагон више неће искључивати употребу нуклеарног оружја против ненуклеарне претње

lojd-ostin

Па, коначно смо тамо: акцијама се званично тргује услед наслова о нуклеарном рату.

Пре неколико тренутака, као део пажљиво праћеног говора, Владимир Путин је желео да умањи вероватноћу коришћења нуклеарног оружја у Украјини:

ПУТИН: НЕМА ПОЛИТИЧКОГ, ВОЈНОГ РАЗЛОГА ЗА НУКЛЕАРНИ НАПАД У УКРАЈИНИ
Што је, међутим, обрнуто од онога што се говори у САД.

Као што је Блумберг управо известио, нова Пентагонова национална одбрамбена стратегија одбацује ограничења употребе нуклеарног оружја која су дуго заступали заговорници контроле наоружања (и, у не тако далекој прошлости, Џо Бајден) позивајући се на растуће претње из Русије и Кине.

„До 2030-их Сједињене Државе ће се по први пут у својој историји суочити са две велике нуклеарне силе као стратешким конкурентима и потенцијалним противницима“, наводи Министарство одбране у дугоочекиваном документу објављеном у четвртак. Као одговор, САД ће „одржавати веома високу границу за нуклеарно ангажовање“ не искључујући употребу оружја као одмазду за ненуклеарну стратешку претњу домовини, америчким снагама у иностранству или савезницима.

У још једном оштром преокрету за сенилног станара Беле куће, у својој председничкој кампањи 2020. Бајден је обећао да ће изјавити да амерички нуклеарни арсенал треба да се користи само за одвраћање или освету против нуклеарног напада, што је позиција коју су благословиле прогресивне демократе и потврдили одбрамбени јастребови. Али, као и свака друга позиција коју заузима патолошки лажов који чак и надмашује Трампа у одељењу за неистину, и ова је управо преокренута, као и „окружење претњи се драстично променило од тада“, а стратегија Пентагона је искована у сарадњи са Белом кућом која стално мења мишљења.

У запањујућем потезу који би требало да изазове гнев међу такозваним прогресивцима, али ће у најбољем случају изазвати нека веома строго повучена писма, нуклеарни извештај који је део шире стратегије, каже да је Бајденова администрација ревидирала своју нуклеарну политику и закључио је да би политике „без прве употребе“ и „искључива сврха“ „довеле до неприхватљивог нивоа ризика у светлу низа ненуклеарних способности које развијају и постављају конкуренти који би могли да нанесу штету на стратешком нивоу“ САД-у и савезницима.

Документ о нуклеарној стратегији не наводи које би ненуклеарне претње могле да изазову нуклеарни одговор САД, али тренутне претње укључују хиперсонично оружје које поседују Русија и Кина за које САД још немају доказану одбрану.

Међутим, најснажније се прецизира шта би се десило са другом нуклеарном силом, Северном Корејом, ако би покренула нуклеарни напад на САД, Јужну Кореју или Јапан. Та акција ће „резултирати крајем тог режима“, каже се. Америчко нуклеарно оружје наставља да игра улогу у одвраћању севернокорејских напада.

Дакле, закључили су бриљантни неоконзервативни умови који стоје иза извештаја, боље је улити страх од несразмерне нуклеарне одмазде, чиме би директан нуклеарни напад био далеко вероватнији (ако вас САД ипак погоде нуклеарном бомбом, може нам свима бити крај).

У документу, који је уоквирен много пре интервенције, Пентагон каже да Русија наставља да „маше нуклеарним оружјем у знак подршке својој ревизионистичкој безбедносној политици“, док се очекује да ће њен савремени арсенал даље расти. Другим речима, Пентагон је знао шта ће Путин урадити и пре него што је то урадио и то је дефинисало драматичну ревизију нуклеарног става САД. Готово као да је Пентагон режирао читав низ догађаја…

У међувремену, Кина остаје „најважнији стратешки конкурент САД у наредним деценијама“, рекао је министар одбране Лојд Остин у писму у којем је представљена нова одбрамбена стратегија. Он је навео кинеске „све више присилне акције да преобликује Индо-пацифички регион и међународни систем како би одговарао њиховим ауторитарним преференцијама“, чак и док се брзо модернизује и шири своју војску. Кина жели да има најмање 1.000 нуклеарних бојевих глава које се могу испоручити до краја деценије, наводи се у документу о нуклеарној стратегији, наводећи да би их могла користити у „принудне сврхе, укључујући војне провокације против америчких савезника и партнера у региону“.

Нуклеарна стратегија је потврдила програме модернизације, укључујући текућу замену застареле америчке нуклеарне тријаде ваздух-море-копно. Међу њима су нуклеарна ИЦБМ подморница класе Колумбија морнарице, замена за ИЦБМ Минутеман ИИИ на копну, ново оружје дугог домета који се лансира из ваздуха и борбени авиони Ф-35 за Европу који носе нуклеарно оружје.

Ревизија је потврдила претходне извештаје да ће Пентагон повући гравитациону бомбу Б83-1 и отказати програм крстарећих ракета лансираних са мора. Али преглед подржава контроверзно поморско оружје из Трампове ере, нуклеарну бојеву главу мале моћи В76-2 лансирану из подморнице, која је описана као „важно средство за одвраћање ограничене нуклеарне употребе“.

Шири стратешки извештај такође је понудио нежне критике главних америчких програма наоружања, који често касне годинама иза планова и милијарде долара дефицита у односу на почетни буџет.

„Наш тренутни систем је сувише спор и превише фокусиран на набавку система који нису дизајнирани да одговоре на најкритичније изазове са којима се сада суочавамо“, саопштио је Пентагон. Позивао је на више „отворених система који могу брзо да инкорпорирају најсавременију технологију“ уз истовремено смањење проблема „застарелости“ и високих трошкова.

Стратешки документи Пентагона су послани Конгресу у поверљивом облику у марту, тако да су размотрени током конгресног одобравања фискалног буџета за одбрану за 2023. годину.

* * *

Па како све ово схватити? Па, почетни инстинкт сада када се објављују наслови о нуклеарном рату је да је можда дошло време за продају… али као што је Арт Цасхин тако проницљиво рекао пре неког времена, „Никад се не кладите на смак света, јер се то дешава само једном”.

Сада захваљујући Бајденовој администрацији, тај догађај „једном у животу“ је много ближи да се деси.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА