Министарство одбране Русије: Британија организовала терористички напад на гасоводе „Северни ток“ и стоји иза јутрошњег покушаја напада на Црноморску флоту у Севастопољу

Северни ток

Представници Ратне морнарице Велике Британије учествовали су у планирању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра када су оштећени гасоводи „Северни ток“ и „Северни ток 2“, саопштило је Министарство одбране Русије.

У подривању гасовода „Северни ток“ учествовали су стручњаци Британске морнарице, који су обучавали војно особље украјинског 73. специјалног центра за поморске операције Оружаних снага Украјине. Овај центар је одговоран и за терористички напад на Севастопољ, саопштили су у руском војном ресору.

„Према доступним информацијама, представници ове јединице Британске морнарице учествовали су у планирању и извођењу терористичког акта у Балтичком мору 26. септембра ове године ради подривања гасовода Северни ток и Северни ток 2“, наводи се у саопштењу.

Они су истакли и да је јутрос у 4.20 кијевски режим извео терористички напад на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су се налазили на спољним и унутрашњим сидриштима у бази у Севастопољу.

„У нападу је учествовало девет дронова и седам аутономних поморских беспилотних апарата“, додаје се у саопштењу.

Војска је навела да су као резултат оперативних мера које су предузеле снаге Црноморске флоте били уништени сви ваздушни циљеви.

„Током одбијања терористичког напада на спољном сидришту Севастопоља, употребом бродског наоружања и поморске авијације Црноморске флоте, уништена су четири поморска беспилотна апарата, док су још три апарата уништена на унутрашњем сидришту“, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Према њиховим информацијама, британски стручњаци из града Очаков, Николајевска област, учествовали су у планирању напада.

Извор:
НСПМ