Захарова: Англосаксонски дует је створио још једно чудовиште које гура свет ка ивици

ZAHAROVA

МОСКВА – Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова, изјавила је данас да је Москва спремна да свим заинтересованим странама пружи детаљна појашњења о припремама Кијева за провокацију употребом „прљаве бомбе”.

„У понедељак на то питање је у потпуности одговорио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је прокоментарисао ситуацију. Он је указао на одређено интересовање иностраних стручњака и рекао да смо спремни да успоставимо одговарајући контакт. Желимо да свима јасно ставимо до знања да смо спремни да одговоримо на сва питања и да ћемо пружити потребне одговоре”, рекла је Захарова за Први канал и додала да је Русија више пута понављала овај став, пренела је агенција ТАС С.

Како је навела, оно што је потребно да сада ураде Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска јесте да одложе све своје планове и да седну и прегледају материјале које је Русија помињала у телефонским позивима, као и да анализирају информације у јавности.

„Англосаксонски дует је створио још једно чудовиште које тренутно гура свет на најопаснију ивицу”, рекла је Захарова, пренео је Танјуг.

Казала је да је континуирано украјинско гранатирање нуклеарне електране Запорожје директан доказ њихове „нуклеарне уцене”.

Лавров је јуче рекао да ће питање ризика да Кијев употреби „прљаву бомбу” бити на дневном реду састанка Савета безбедности УН.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу пренео је у телефонским разговорима са колегама из Француске и Турске забринутост због „могућих провокација Украјине употребом прљаве бомбе”, саопштило је у недељу руско Министарство одбране.

Прљаве бомбе су направљене од конвенционалних експлозивних средстава, али је њихово језгро обавијено радиоактивним материјалом.

Извор:
ПОЛИТИКА