Нови британски премијер објавио приоритете

rusi sunak

Нови премијер Велике Британије постао је бивши министар финансија Риши Сунак, саопштио је председник главног одбора Конзервативне странке Грем Брејди.

Сунак је постао једини кандидат који се кандидовао за ову функцију након што је лидерка Доњег дома Пени Мордаунт објавила да повлачи своју кандидатуру јер није добила подршку 100 чланова парламента из редова Конзервативне партије.

Мордантова је добила подршку 90 конзервативаца, па није испунила услов да буде кандидат.

Риши Сунак на чело британске владе долази после оставке Лиз Трас, која је напустила премијерску функцију после само месец и по дана. Трасова је предводила британску владу после оставке Бориса Џонсона.

Нови лидер владајуће британске Конзервативне партије и будући премијер, одржао је састанак затвореног типа са посланицима Конзервативне партије и током њега одржао говор у ком је одбацио могућност одржавања парламентарних избора, рекли су посланици који су били присутни.

Он је рекао конзервативним посланицима да му је приоритет постизање економске стабилности, а да ће затим настојати да испуни предизборна обећања странке из 2019. године, изјавио је посланик Иан Данкан Смит, пренео је Ројтерс.

Сунак је, такође, рекао посланицима да ће „сва крила“ странке бити присутна у његовом кабинету, пренели су британски медији.

Риши Сунак је први британски премијер азијског порекла. Такође, он је први премијер који није белац и најмлађи је премијер Велике Британије још од 1812. године.

Сунак (42) је дипломирао филозофију, политику и економију на Линколн универзитету у Оксфорду, а касније је стекао диплому мастера пословне администрације на Стенфорд универзитету у Калифорнији.

Ожењен је Акшатом Мурти, модном креаторком која је ћерка индијског милијардера Н. Р. Муртија, са којом има двоје деце.

Извор:
СПУТЊИК