Политика: ЕУ ће плаћати услуге сателитског интернета Илона Маска за Украјину

Старлинк

Милијардер ће наставити да пружа услугу неопходну за даље вођење рата, али не више на свој рачун, а ни на рачун Пентагона, како је било најављено.

Нити ће украјинска војска остати без интернета, нити ће Илон Маск остати без новца. А ни Пентагон неће плаћати главни ресурс за обавештајне податке које преко сателита у реалном времену испоручује украјинској команди на фронту. Решење је пронађено лако. То ће чинити ЕУ и неке друге организације. Таквим договором постигнуто је неколико суштинских циљева и сви су задовољни. Чак и Брисел делује као да му решење није наметнуто и понаша се као да је добио прилику да покаже колико му је стало до Украјине.

Питање колико је амерички милијардер самосталан у изношењу својих предлога или је само предузимљивији и има више идеја и времена од, рецимо Џефа Безоса, за сада је мање важно. За кога ради Маск: да ли за Пентагон, дубоку државу, републиканце или демократе? Очигледно је да игра на све. Незадовољни Украјинци кажу да ради за Русе и Кинезе.

Чињеница је да Маск има бројне уговоре с Пентагоном, али је можда могло изгледати да је ипак мало искорачио из оквира послушних милијардера који знају да их не би било да им то није неко дозволио. Кад је прошлог месеца упутио писмо америчкој војној команди тражећи да она плаћа опрему и коришћење интернета у Украјини, изгледало је као да помало уцењује Пентагон. Али је после преговора изненада објавио да ипак наставља сам да финансира сателитски ратни ресурс у Украјини.

Два дана по руском нападу на Украјину, Маск је послао 20.000 рутера и на њеној територији укључио сателитски систем широкопојасног интернета „Старлинк”. Све је представљено као помоћ грађанима у разореним градовима, а после се Маск наводно зачудио због тога што се интернет у Украјини троши хиљадама пута више него што то обично могу да постигну домаћинства. Постало је јасно да је његов систем омогућио украјинској војсци једну од главних предности. Али идила је временом покварена.

Мање је вероватно да се Маск изнервирао што су га Украјинци и фактички (стављен, па брзо повучен са листе „Миротворца”) и емотивно ставили на „црну листу” кад је изнео предлог о мировном решењу које више одговара Владимиру Путину него Володимиру Зеленском. Кад је одговорио пратиоцима на „Твитеру” на питање шта ради у последње време (претходно је недељама искључивао интернет, што је на фронту изазивало велике проблеме и губитке украјинској војсци), Маск је употребио речник бившег украјинског амбасадора у Немачкој Андрија Мељника. Написао је кратко: „одј…вам”. А управо то му је Мељник поручио поводом мировног плана у којем Крим остаје Русији („да се исправи Хрушчовљева неправда”), а референдуми у четири региона се понављају под надзором УН. Ратоборни Мељник је написао Маску да „одј…” и да нико више неће купити „оно његово ср…”, мислећи на електрични аутомобил „тесла”.

Али Маск нема проблема с културом отказивања. Недуго по предлогу за решење украјинског проблема, „у срце је убо” и Тајванце. Предложио је да Тајван остане дистрикт у оквиру Кине, на шта му је оштро, али пристојно, одговорено да је влада у Тајпеју за службене потребе купила седам аутомобила „тесла”, у којима су одмах искључили сва подешавања да се разговори и видео-снимци не би слали у базу „Спејикса”, а после тамо где треба – и да више неће купити ниједан. Али Масков финансијски салдо не зависи од продаје неколико аутомобила. Он игра већу игру и то је показао Украјинцима, а и својим политичко-финансијским менторима.

Главни разлог је усијање друштвено-политичке конфронтације у САД уочи новембарских међуизбора и стања у којем се налази већина америчких грађана док десетинама милијарди финансира рат „тамо негде”. За сада се на основу неколико његових потеза, а један је и (не)куповина „Твитера”, чини да су му републиканци ближи, а управо је њихов вођа у Конгресу Кевин Макарти јуче најавио да ће, уколико они победе следећег месеца, обуставити помоћ Украјини.

Уколико би до тога и дошло, за ЕУ би се мало шта променило јер се обе америчке странке на исти начин односе према Европи. Треба се присетити како се према њој понашао претходни амерички председник. Чак и кад би на следећим изборима поново победио Доналд Трамп, глобална америчка политика би остала иста. Не толико ратоборна као демократска, али једнако посвећена томе да сви добију позиције које заслужују. Вашингтон би можда смањио или обуставио финансијску помоћ, али би рат у Украјини био настављен по инерцији, уз помоћ америчких савезника, а један од њих је и уцењена и раслабљена ЕУ.

Према наводима америчког „Политика”, Пентагон је разматрао плаћање сателитске мреже „Старлинк” у Украјини из фонда који је коришћен за снабдевање украјинске војске наоружањем и опремом. А онда је Маск повукао свој захтев и објавио да је „неколико других земаља, организација и појединаца” пристало да плаћа 20 милиона месечно. Истог тренутка је „Фајненшал тајмс” објавио да ће ЕУ размотрити плаћање тих трошкова и да је шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ задужио званичнике да то обезбеде. Маск је у понедељак твитовао да је послао 25.300 терминала, али да се тренутно плаћа за само 10.630. Званичници ЕУ су забринути да би Украјина могла да остане без овог стратешког војног ресурса, па су на састанку министара спољних послова ЕУ у понедељак у Луксембургу неки од њих најавили спремност да обезбеде средства.

Лист наводи да ЕУ разматра склапање формалног уговора са „Спејсиксом” и стварање заједничког фонда за плаћање „Старлинкових” терминала које је компанија поклонила. Присталице идеје о стварању фонда кажу да ће им то омогућити да туже Маска ако обустави услугу, док су други за проналажење сателитске алтернативе Масковом интернету, која би можда била јефтинија и поузданија.

Извор:
НСПМ