Руски амбасадор у УН: Од 1999. на КиМ постоји „континуирано кршење права Срба”

nebenzja

Представници сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) вечерас су на седници о раду Мисије УН на Косову (Унмик) изнели различите ставове о решавању косовског питања и о ситуацији на Косову.

На седници на којој се разматра Гутерешов извештај за период од 16. марта до 15. септембра 2022. године, aмбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да Косово остаје „кључна тачка тензија” на Балкану и додао да стање захтева „темељну пажњу” СБ УН и међународне заједнице.

Он је казао да је због тога неопходан наставак ангажмана Унмика, као „најважнијег гаранта безбедности” на Косову.

Небензја је казао да од 1999. на Косову постоји „континуирано кршење права Срба” и да се подстиче „атмосфера мржње према Србима”.

Поновио је да је статусно неутрална позиција Брисела у дијалогу под знаком питања.

„Нико није покушао да примора Приштину да примени постигнуте споразуме, ни Европска унија као медијатор”, навео је Небензја.

Небензја је критиковао западне земље, рекавши да „поступају као да Резолуција 1244 не постоји” и да „настављају да припремају алтернативне опције за решење у корист Приштине”.

Представник Велике Британије је рекао да је нормализација односа Београда и Приштине „од кључног значаја” и додао да Лондон пружа пуну подршку дијалогу под окриљем ЕУ.

Он је рекао да „поздравља повећано ангажовање” Приштине у вези са мањинским заједницама, и додао да је дијалог између заједница „кључан за стабилност Косова као мултиетничке државе”.

Навео је да Лондон охрабрује приштинске власти да наставе такав ангажман, нарочито са политичким представницима Срба на Косову ради решавања отворених питања.

Британски представник је навео да је Унмик имао важну улогу у напретку Косова, али да је ситуација данас непрепознатљива у односу на 1999. годину, када је мисија УН започела рад. Додао је да је зато „време да се темељно преиспита облик деловања и улога” Унмика на Косову.

Представница Француске је указала на важност нормализације односа Београда и Приштине, наводећи да од ње зависи будућност у ЕУ.

Она је указала да сви постигнути споразуми треба у потпуности да буду примењени и додала да треба да буду избегнути једнострани потези који могу да подигну тензије.

„Позивамо обе стране да покажу конструктиван дух, нарочито када је реч о актуелним питањима попут енергетике и регистарских таблица”, навела је представница Француске.

Представник Кине је рекао да Пекинг подржава две стране у настојању да пронађу узајамно прихватљиво решење у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, и додао да територијални интегритет и суверенитет Србије треба да буду поштовани у потпуности.

Он је казао да Кина позива обе стране, а нарочито косовске власти, да покажу уздржаност и да се уздрже од једностраних потеза.

Навео је да СБ треба да задржи пажњу на косовском питању и да Унмик треба да настави рад у складу са Резолуцијом 1244.

Извор:
ПОЛИТИКА