Инспекција донијела решење о уклањању „спомен плоче“ коју су поставили Рашко и Ранко

ranko-rasko

Управа за инспекцијске послове (УИП) донијела је рјешење о уклањању спомен-плоче на објекту бившег логора ЈНА у Морињу, коју су црногорски министари одбране и вањских послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским званичницима, открили 10. октобра

Управа за инспекцијске послове (УИП) донијела је рјешење о уклањању спомен-плоче на објекту бившег логора ЈНА у Морињу, коју су црногорски министари одбране и вањских послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским званичницима, открили 10. октобра, саопштено је „Дану“ из УИП-а.

Најављено је и да ће предмет бити достављен и надлежном тужилаштву.

Инспектор за област културних добара и културне баштине 12. октобра је изашао на лице мјеста и сачинио службену забиљешку, али и извршио инсапекцијски надзор у Општини Котор, након чега је констатовао да за постављање спомен-обиљежја у Морињу не постоји неопходна документација.

– Надлежна инспекторка за област културних добара и културне баштине је 12. октобра обишла лице мјеста и сачинила службену забиљешку у којој је констатовала да се на предметној локацији Центар Морињ, Котор налази плоча посвећена заробљеним хрватским цивилима и браниоцима, а која су потписанла црногорска министарства одбране и вањских послова, и сачинила фото-елаборат. Истог дана, поступајућа инспекторка најавила је предсједнику Општине Котор да ће вршити инспекцијски надзор у просторијама Општине и сагласно су договорили четвртак, 13. октобар, као термин вршења надзора код Општине Котор – речено је за „Дан“ из Управе за инспекцијске послове.

Како додају, током обављеног инспекцијског надзора у Општини Котор, поступајућој инспекторки дата је на увид документација – преписка службеника Општине Котор и Центра за женско и мировно образовање „Анима“ из 2019. и почетка 2020. године, а који акти, истичу, „нијесу релевантни за доношење одлуке у овој правној ствари“.

Надзору нијесу присуствовале секретарка за културу, спорт и друштвене дјелатности Татјана Кријешторац, као ни предсједница Скуштине општине Котор Маја Мршуља због обавеза, али су, појашњавају из УИП-а, доставиле писане изјаве у којима су констастовале да не посједују ниједан документ везан за предметни случај, нити су се одборници СО Котор изјашњавали о постављању предметне плоче, како то закон налаже.

– С обзиром на то да није било неопходне документације која доказује да се предметна плоча налази у Програму спомен-обиљежја који усваја Скупштина Општине Котор, нити сагласност Владе Црне Горе јер се ради о догађају за који није протекло прописаних 50 година од момента настанка, поступајућа инспекторка је након сачињеног записника који је субјекту надзора – Општини Котор уручен 17. октобра, донијела рјешење о уклањању предметне плоче у року од три дана уз обавезу одговорног лица у Општини Котор да поступајућу инспекторку обавијести најкасније два дана по истеку рока за отклањање неправилности о предузетим радњама – казали су из УИП-а за „Дан“.

Додали су да је поступајућа инспекторка, такође, послала захтјеве за изјашњење министарствима вањских послова и одбране на основу којег акта су поставили предметну плочу.

– Након тога ће обједињене списе предмета упутити надлежном тужилаштву на оцјену и даље поступање – најављују из Управе за инспекцијске послове.

Како су раније рекли из Општине Котор, од Владе Црне Горе тражиће објашњење да ли је у случају постављања спомен-плоче на објектима некадашњег логора у Морињу испоштована законом предвиђена процедура, али и, како је најавио потпредсједник Синиша Ковачевић (УЦГ), поднијети кривичне пријаве против два министара. Ковачевић јуче није одговарао на телефонске позиве новинара „Дана“, али ни на СМС коју смо упутили.

Извор:
ИН4С