Јовановић: Србија не смије дозволити да је Америка третира као осуђеника

Београд - Живадин Јовановић

Бивши министар спољних послова Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић сматра да Србија не смије дозволити да је званичници САД понижавају и третирају као неког осуђеника и да због тога не би требало да ћутке пређе преко поступка америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је у недавном телефонском разговору са Александром Вучићем предсједника Србије „упознао са неопходношћу брзог постизања споразума са Приштином“.

Коментаришући ову Блинкенову поруку из саопштења прес-службе предсједника Србије након његовог разговора са америчким државним секретаром, Јовановић је оцијенио да је то непримјерен и пријетећи начин комуникације.

– Није Вашингтон судница за Србију, нити је Србија осуђеник који је у притвору да јој се званичници САД тако обраћају. Ништа није аргумент да Србија мора да клекне и пристане на понижење, већ мора бити спремна да сачува своју слободу – рекао је Јовановић за Срну.

Према његовом мишљењу, Србија мора бранити КиМ политички, правно дипломатски и на све могуће начине и ту не смије да буде никаквог колебања или меркантилизма да се зарад инвестиција или енергената одустане од тога, јер су егзистенција државе и њена слобода вриједности које морају да се штите по сваку цијену.

Коментаришући све већи притисак на Србију да уведе санкције Русији, став појединих политичара да ће Србија остати без Косова уколико то не учини, као и најаву државног врха да ће можда и промијениити садашњу политику ако штета од неувођења санкција Москви буде већа од користи, што за сада није случај, Јовановић је указао да се на тај начин не може говорити о тако значајном партнеру као што је Руска Федерација.

Он сматра да је Блинкенов ултимативни тон посљедица таквих ставова, а нарочито порука да „Русија не разумије довољно Србију“, које су се слале са одређених нивоа у Београду.

– Чак и да је то тачно да нас Русија не разумије, у шта не верујем, питање је да ли се на тај начин комуницира са стратешким партнером као што је Руска Федерација и да преко медија ми шаљемо поруке једни другима – навео је Јовановић.

Према његовим ријечима, није случајно да је Блинкен позвао предсједника Србије дан или два након што је из Београда пуштен пробни балон поруком да Русија не разумије Србију.

– Блинкен се у име НАТО и САД након тога јавља и пријети српском предсједнику. Онај ко каже јавно да Русија не разуме довољно Србију, тај шаље поруку Бриселу, Вашингтону и Лондону: „Дођите, ми се стављамо вама на располагање! Русија нас не разумије и ми смо спремни да се прикључимо вама“ – оцијенио је Јовановић.

Како каже, Вашингтон се према предсједнику Србије понио као судија, који Вучића упознаје са одлукама тог суда.

– Ако је он /Блинкен/ стварно рекао да је упознао предсједника на тај начин, онда је он у име неког судског вијећа саопштио одлуке тог вијећа. Испада да постоји неко судско вијеће којим предсједава Америка и у чије име неко упознаје Србију да мора да уради ово или оно – указао је Јовановић.

Он сматра да начин на који се Блинкен обратио Вучићу Србију своди на ниво неког објекта у међународним односима, а не субјекта и бишег америчког ратног савезника.

Јовановић каже да сада испада као да Србија није побједница у Првом и Другом свјетском рату и као да се јуче испилила, захваљујући вољи Отоманске империје или Аустроугарске.

– Нису Србију направили ни Отоманска империја, ни Аустроугарска, а није је направила ни Америка, па да може да јој заповиједа. Овдје се ради о томе да ли Србија хоће да постоји или неће. Србија у историји никада није клекла или се предала, ни 1914. године, а ни 1941. године и зато и сада мора по сваку цијену да брани своју слободу и независност – поручио је Јовановић.

Извор:
ИСКРА