Немири на великом протесту у Паризу: Више од сто хиљада Француза устало против поскупљења

paris-protest

Више од сто хиљада демонстраната протестовало је у Паризу због раста трошкова живота и неангажованости Владе на еколошким питањима. Током протеста избили су сукоби групе демонстраната и полиције која је употребила сузавац.

Недељни протест сазвале су партија Жан-Лика Меланшона „Непокорна Француска“ и друге левичарске странке, укључујући Европску екологију – Зелене и Социјалистичку партију, заједно са неколико француских синдиката и удружења.

Марш је почео изласком са Трга нација око 15 часова и био је под контролом полицијских кордона.

Активисти траже веће плате и социјална давања, ванредне порезе енергетским компанијама, ограничавање рачуна за струју и улагања у еколошке пројекте. На маршу су се могли чути и позиви да се спречи раст цена горива и хране, као и контроверзна пензиона реформа.

„Овде смо да би Французе спасили од сиромаштва. (Француски председник Емануел) Макрон покушава да уништи нашу земљу. Покушава да уништи сва јавна добра. Нама је јасно да ће од новембра цене свих врста горива, бензина и дизела премашити три евра. Морамо да делујемо, иначе нећемо имати шта да једемо ове зиме“, рекао је дописнику Спутњика један од активиста покрета „Жути прслуци“.

Неки од учесника протеста изразили су негодовање и због повећане француске војне подршке Украјини.

Један од демонстраната је навео да не само што Француска испоручује Украјини хаубице „цезар“, већ и позива Французе да обучава украјинске војнике.

„То је превршило сваку меру, то је нечувено. Сједињене Државе покушавају да нас увуку у рат који чак и није наш“, додао је он.

Извор:
ИСКРА