БИТКА НА ЈУГУ: Познати руски виолиниста у 59. години пријавио се у добровољце, од јуче је војник Руске армије

andrej resetin

Виолиниста свјетског нивоа, истраживач руске средњовјековне музике, а од јуче војник Руске армије Андреј Решетин (рођен 1963) – о својој одлуци да се пријави у добровољце:

„Мој рад се само зове ‘архајска музика’, а заправо сам се бавио нашим историјским памћењем, које могу оживјети умјетнички артефакти нашег завичајног наслеђа. Обновљени, препорођени, они нам откривају да нисмо другоразредни народ који је сјео за исти сто са водећим културама тек у 19. вијеку, као што често мислимо. Не, ми смо увијек обликовали свјетску културу, али се тога не сјећамо.

Моја битка није у простору, већ у сјећању, у времену. Данас се битка на Југу не води само за географију, већ за владање временом, за памћење. За Првородство! Без памћења ми нисмо народ. Пропагандни повици ‘Крим је наш’ не вриједе више од ‘Осана’ недјељу дана прије Распећа, ако још увијек препричавамо ‘Потемкинова села’.

Па, ја само мијењам инструмент и идем на Југ да радим оно што сам радио. Сад је ово битка са јањичарима, који кажу да Кијев, Харков, Одеса, Јекатеринослав, Николајев нису моји градови, и да морам заборавити и њих и себе, као и свеце у Кијево-Печерској и Почајевској лаври.“

Извор:
ИСКРА