Фидијине скулптуре вапе за слободом

figure-sa-atinskog

Неприродно место: Прекрасне фигуре са атинског Партенона леже у Лондонском музеју

ПЉАЧКА КУЛТУРНОГ БЛАГА ГРЧКЕ Чак и већина Британаца подржавају враћање отетог културног блага са атинског Партенона

  • На Акропољу се 1799. године појавио Шкотланђанин Томас Брус, седми ерл од Елгина и једанаести од Kинкардина, британски амбасадор у Отоманској империји, најчувенији пљачкаш Акропоља, посебно Партенона. Исекао је украо и и однео бродовима у Британију непроцењиве вредности античке културе.
  • И В. Британија се прави глува и слепа и те украдене уметничке драгоцености не враћа Грчкој већ више од два века. А Грци упорно траже њихов повратак
  • Према резултатима најновије анкете само 16 одсто Британаца сматра да украдене скулптуре и рељеф треба да остану у Британији, док 54 одсто испитаника мисли да треба да буду враћени Грчкој
  • Званични Лондон и даље петља и не доноси одлуку о враћању отетог блага Грчке

Бивши британски министар културе Лорд Вајзи председава телу које треба да одлучи да ли ће Британски музеј вратити Грчкој „Елгинов мермер „– рељеф и скулптуре из Партенона које у Лондон из Атине опљачкане и донете почетком 19. века.

Вајзи, који је био министар културе од 2010. до 2016. године, каже да је уверен да је „близу договора“, а Дом лордова ће расправљати о закону који музејима забрањује да враћају појединачне предмете из колекција.


Брутално исечене скулптуре са фриза Партенона украдене и већ два века су затворене у Лондонском музеју без икаквог правног, политичког или уметничког основа

Међутим, Би-Би-Си пише да власти не намеравају да мењају закон. Министарство културе, медија и спорта саопштило је да закон брани Британском музеју да даје предмете из колекција, осим у веома ретким ситуацијама.

„Позајмићемо скулптуре, као што то радимо са многим предметима, онима који желе да их изложе и покажу јавности широм света, под условом да на њих пазе и врате их“, наводи Британски музеј.

Барељефи и скулптуре са фриза атинског Партенона у Лондонском музеју вапе за слободом

Упитана о потенцијалном договору који би могао да буде постигнут о враћању скулптура и рељефа Грчкој, британска премијерка Лиз Трас је изричита: „Не подржавам то.“

С друге стране, британска јавност и многе познате личности подржавају захтев Грчке да се античко благо Партенона врати.

Организација „Пројекат Партенон“ наводи и резултате анкете по којој само 16 одсто сматра да скулптуре и рељеф треба да остану у Британији, док 54 одсто испитаника мисли да треба да буду враћени.

Главни разлог за подршку враћању је „зато што припадају Грчкој“.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ