Руска војска са југоистока ушла у Бахмут, парализовала 30 одсто украјинске енергетике

bahmut

РУСКА војска ушла је у Бахмут, стратешки важан град Донбаса, којем ће, чим буде ослобођен бити враћено старо име – Артјомовск.

Ушла је са југоистока, коначни исход битке зависиће од тога колико ће брзо успети да Украјинце избаци из вишеспратница у центру града. Јер, чим њих изгубе – изгубиће и битку за Бахмут.

Из њега ће Руси, којима постепено пристижу појачања,  моћи да напредују према Краматорску и Славјанску, а да – безмало успут – са запада одсеку украјинске гарнизоне у Соледару и Северску.

На даљи ток војних операција и могућности украјинске армије, коју Скот Ритер с правом сматра натовском, сигхурно ће утицати то што је Русија дводневним ракетним ударима паралисала 30 одсто украјинске енергетике.

Ако настави као 10. и 11. октобра – по процени војног експерта Јурија Подољаке – Украјина кроз највише недељу дана „више неће личити на себе“.

Шеф градске управе Кривог Рога, Александар Вилкул, изјавио је да је његов град било лансирано „десет крстарећих ракета из Каспијског мора и десет крстарећих ракета из Саратова“.

Навео је и да се више експлозије чуло у важном железнуичком чвору Павлограду преко којег је Кијев снабдевао добар део трупа на донбаском фронту.

Прецизним ракетним ударима била је подвргнута  Шепетовка (у Хмељницкој области) која је такође значајан  железнички чвор.

Извор:
ИСКРА