РАТ У УКРАЈИНИ: Министарство Украјине наводи да је Русија у Белорусију превезла 31 ирански дрон

ukraina1

СПЕЦИЈАЛНА операција руске војске у Украјини данас је ушла у 230. дан.

Украјина: Русија је у Белорусију превезла 31 ирански дрон-камиказу и да шаље још осам

РУСИЈА је превезла 31 дрон иранске производње у Белорусију и планира да премести још осам до краја недеље, тврди украјинско министарство одбране.

Додаје се да Белорусија планира да у Русију пошаље 13 возова са муницијом. Јуче је потврђено да су се Русија и Белорусија договориле да заједнички распореде војску на граници Белорусије и Украјине.

 

ПЕЧУРКА ОД ДИМА У ПРЕДГРАЂУ КИЈЕВА: Ракетирана хидроелектрана на Дњепру

На руским Телеграм каналима појавио се снимак велике џиновске печурке дима који се издиже изнад Кијева.

Како се установило, ради се о Вишогороду, код Кијева, где је избио пожар после напада крстарећим ракетама Х-101, које су удариле како јављају медији на хидроелектрану на реци Дњепар. Претпоставља се да је да осим самог објекта нападнута је и трафостаница због чега се појавио густ црни дим који куља и створио је велику печурку на небу од сагорелог уља.

Министарство одбране Русије објавило је снимак нових лансирања ракета на украјинску војну команду и енергетске објекте

Одмазда за хладнокрвна убијања

Шансе за прекид ватре између Русије и Украјине су скоро у потпуности изгубљене због акција украјинског председника Володимира Зеленског и његовог окружења, на које сада Москва узвраћа, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

– Оно што се данас дешава је одмазда за хладнокрвна убијања и сакаћења деце, жена и стараца. Могућност за било какав прекид ватре је заувек изгубљена због онога што су безумни Зеленски и његови гангстери радили – написао је Кадиров на свом Телеграм каналу, преноси ТАС С.

Он је нагласио да власти у земљама које „носе плашт и миротвораца и судија“ и које су осудиле руске ракетне ударе на војне команде, комуникације и енергетске објекте у Украјини, „нису мариле за животе хиљада људи у Донбасу, укључујући децу, жене и старе, дугих осам година“.

Руски председник Владимир Путин саопштио је на хитној седници Савета безбедности Русије у понедељак да је нанет масиван удар „прецизним оружјем дугог домета“ на украјинске енергетске, војне командне и комуникационе објекте.

Он је упозорио Кијев да ће сваки даљи покушај терористичких напада у Русији наићи на жесток одговор, наводи ТАС С.

Лавров: Одговорност оних који спекулису о нуклеарном рату

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да би они који настављају да спекулишу о питању нуклеарног рата и наводној нуклеарној претњи Русије требало да буду свесни сопствене одговорности.

На питање ТВ канала Русија-1 о могућности да избије нуклеарни рат, Лавров је рекао да је председник Владимир Путин у више наврата саопштио да руска „нуклеарна доктрина предвиђа само узвратне мере, с циљем да се спречи уништење Русије кроз директне нуклеарне ударе или нападе другим типовима оружја који представљају претњу по постојање руске државе“, пренео је Тас с.

– Надам се да они који настављају да спекулишу о питању нуклеарног рата и износе тврдње о томе да Русија ствара провокације, уз коришћење оружја за масовно уништење, разумеју сопствену одговорност – истакао је Лавров.

Лавров је саветовао „Американцима и њиховим сателитима“ и „не само њима, већ и нашим (руским) аналитичарима и политиколозима да покажу максималну одговорност када износе ставове у јавности“.

Око 30 посто Лавова без струје после напада

Део Лавова поново је без струје након данашњег руског ракетног напада на кључну инфраструктуру у том граду, изјавио је градоначелник Андриј Садовји.

Ројтерсов очевидац известио је о три експлозије у граду непосредно након поднева по локалном времену.

– Као резултат ракетног напада, 30 одсто Лавова је без струје – навео је Садовји на Телеграму, напомињући да је дошло и до прекида снабдевања водом у две градске области.

 

Померена линија борбеног контакта

Украјинска војска је потиснута из два насеља, чиме је додатно удаљена линија контакта у Луганској Народној Републици, саопштио је командант добровољачког батаљона „Руска легија“ БАРС-13 Сергеј Фомченков.

– Наше снаге су напале положаје противника у области насеља Терни, Новосадово, потиснувши одатле јединице Оружаних снага Украјине, које су заузимале та села. Самим тим смо удаљили линју борбеног контакта даље од пута на који украјинска војска покушава да изађе како би пресекла нашу комуникацију и излазак у позадину Сватова, Кремене, Рубежног и Северодоњецка – рекао је Фомченков за телевизију „Русија 24“.

 

Крстареће ракете зауставиле производњу

Другог дана жестоких напада руске стратешке авијације и ратне морнарице крстарећим ракетама могуће је сагледати да је главни циљ комплетна парализација економије Украјине, енергетике, саобраћаја и кључних индустријских грана, а посебно железничког саобраћаја, који се сматра кључним за пребацивање украјинске војске на исток.

Руске крстареће ракете су погодиле су термоелектрану у Кривом Рогу.

Заустављање њеног рада руска авијација нанела је велику штету Украјину, али директно и појединим западним земљама пре свега Канади и Француској.

Оно што је интерсеантно у вези ове термо електране је то што је њеним избацивањем из употребе престао са радом и понати металуршко комплекс „Криворижистаљ“.

Како пише Русија 24 друга велика украјинска рударска група Ферекспо, регистрована у Швајцарској, прекинула је рад. То је трећи највећи светски извозник пелета гвоздене руде, гвоздене руде са главном производном базом у Украјини.

Дојаве о бомбама у 40 вртића, школа и болница на Криму

Више од 40 школа, вртића и болница у Керчу, на Криму, евакуисано је данас због дојаве о подметнутој бомби, изјавио је Тас су градоначелник Крима Свјатослав Брушаков.

– До осам часова јутрос, 20 школа, 20 вртића и четири болнице су евакуисане и у току су провере – рекао је он.

Хеликоптер Ми-28Н „Ноћни ловац“ уништава положаје Оружаних снага Украјине

Испаљено 12 ракета на Запорожје, једна жртва

Једна особа је погинула јутрос у руском нападу на Запорожје, где је на јавне установе испаљено 12 ракета С-300, објавила је на Телеграму регионална војна администрација тог украјинског града.

Према наводима украјинских власти, две ракете су погодиле ауто-салон, усмртивши једну особу, преноси Укринформ.

Од јутрос је на снази узбуна за ваздушну опасност у централном, јужном и западном делу Украјине, преноси Скај њуз.

Немачка испоручује Украјини систем за ваздушну одбрану

После масовног ракетног напада на украјинске градове, немачка влада одлучила да Украјини испоручи модерни систем за ваздушну одбрану „ИРИС-Т СЛМ“.

Већ наредних дана ће први, од укупно четири система, бити испоручен Украјини, најавила је министарка одбране Немачке Кристине Ламбрехт.

– Ново ракетирање Кијева и других градова показује колико је важна брза испорука система за ваздушну одбрану – казала је она.

Навела је да ће је да остали системи бити испооручени наредне године.

„ИРИС-Т СЛМ“ је систем немачке производње са дометом од 40 километара, у вредности од 140 милиона евра.

Ракетама тог система могуће је одбранити се од свих напада са неба.

Посебност система је радар који истовремено може да осигура одбрану из свих праваца и обезбеди праћење више циљева истовремено.

Ваздушна опасност на снази широм Украјине

Експлозије одјекују у Одеској области и Виници. Такође, чују се експлозије у Кривом Рогу, Ровном, Очакову, Николајеву и Кијевској области. Медији преносе да одјекују експлозије у Кијеву, Хмељницкој области, Черновцима, а ракете су испаљене и ка Лавову, Тернопољу и Ивано-Франковском.

Одбијени сви украјински напади у Херсонској области

Сви покушаји украјинских снага да током ноћи пробију одбрану у Херсонској области су одбијени, ПВО је одбила покушај напада на Антоновски мост, изјавио је заменик шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Нови напади у Запорожју

Дан после разорних ракетних удара у Украјини, сирене за ваздушну опасност огласиле су се јутрос у Кијеву и у више других региона, јављају украјински медији, преносећи да је Запорожје поново на мети руских ракетних напада, а у Виници је термоелектрана погођена дроновима камиказама.

Региони у којима су се, поред Кијева, огласиле сирене су Запорожје, Чернигов, Виница, Одеса, Суми и Дњепар, наводе украјински медији, а преноси Спутњик.

У међувремену је шеф украјинске регионалне војне администрације Запорожја Олександар Старух написао на Телеграму да су руске снаге ракетама гађале регионални центар и „циљале инфраструктурне објекте“, преноси Укринформ.

У Виници је с два дрона камиказе Шахед-136 погођена термоелектрана Ладижин, навео је Серхиј Борзов, шеф тамошње регионалне војне администрације.

Украјинске ванредне службе саопштиле су да је 19 људи погинуло, а 105 рањено у јучерашњим масловним руским ракетним ударима широм Украјине.

Украјински медији су известили о експлозијама у Кијевској области, Ривну и Кривом Рогу

Украјински медији преносе да се чују експлозије у Николајевској области, Запорожју и Кривом Рогу, као и да је активиран систем противваздушне одбране.

Шеф регионалне администрације Запорожја, која је под контролом Кијева, Александар Старух, написао је на свом Телеграм каналу да је град под ударом ракета, а да су циљеви објекти инфраструктуре.

Посланик Врховне раде Украјине Алексеј Гончаренко саопштио је да у Дњепропетровској области делује противваздушна одбрана.

 

Илустрација В. Н.

Украјински медији јављају о експлозијама у Одеској области

Украјински медији јављају о експлозијама у областима Одеске и Винице.

– Пријављене су експлозије у Одеској области … Има извештаја о експлозијама у Виници – преноси Страна.уа на свом Телеграм каналу.

Москва упозорила САД на опасност од неконтролисане ескалације

Због све веће укључености Сједињених Америчких Држава и Европе у сукоб у Украјини, Русија ће морати да пређе на контрамере, изјавио је за Спутњик заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

– Русија ће бити принуђена да предузме адекватне контрамере, укључујући асиметричног карактера – истакао је Рјабков.

Он је додао да у Москви са жаљењем констатују да „непрекидна велика помоћ Кијеву, обучавање припадника оружаних формација Украјине на територији земаља Алијансе, пружање обавештајних података, сателитских снимака у реалном времену, па све до одређивања циљева за артиљеријске нападе и планирања операције Оружаних снага Украјине, све више увлаче западне земље у сукоб на страну кијевског режима“.

Истовремено, додао је он, „званичници различитог нивоа у САД и Европи позивају да се Русија „порази на бојном пољу“.

У Запорожју одјекнуло 16 експлозија

Представник администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио је да је у Запорожју, које је под контролом Кијева, одјекнуло 16 експлозија.

Сирене су се огласиле, а чује се и деловање ПВО. Види се да је у неким деловима града избио пожар, а има и прекида у снабдевању струјом.

– Удари се изводе на војне објекте и објекте цивилне инфраструктуре које користе украјинске снаге и страни плаћеници као војне базе и складишта оружја…. Високо прецизне ракете не представљају претњу цивилном становништву – рекао је Рогов.

 

Сирене се чују у Кијеву, Черниговској, Виницкој, Одеској, Сумској и Дњепропетровској области

Ваздушна опасност је на снази у више области Украјине, објавио је украјински портал „Страна.уа“.

Украјина обуставља извоз електричне енергије

Украјинско Министарство енергетике саопштило је да ће данас обуставити извоз електричне енергије да би стабилизовала сопствени енергетски систем, након што су руски пројектили погодили њену енергетску инфраструктуру.

– Ракетни удари, који су погодили термоелектрану и електричне подстанице, приморали су Украјину да обустави извоз електричне енергије од 11. октобра како би стабилизовала сопствени енергетски систем – саопштено је јуче из овог ресора, пренео је Ројтерс.

У руском ракетном нападу на више украјинских градова погинуло је 11 особа, док је 65 рањено.

Почела дебата Генералне скупштине УН о Украјини

Генерална скупштина Уједињених нација почела је дебату о припајању четири украјинска региона Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја Русији, након референдума на којима су се њихови грађани изјаснили о томе.

Русија је затражила да гласање буде тајно, што је Скупштина одбила тако што је 107 држава гласало „за“ јавно гласање, 13 гласова је било против и 39 уздржаних.

Остале државе нису гласале, наводи Ројтерс.

Гласање се очекује касније током недеље.

Земље су искористиле прилику и да говоре о нападима у понедељак на најмање 14 украјинских региона, укључујући главни град Кијев, у којима је погинуло 11 особа, пренео је АП.

Москва је навела да узвраћа за украјински терористички напад изведен у суботу на Кримски мост, док је саветник украјинског председника Михаил Подољак оценио оптужбу за мост „превише циничном чак и за Русију“.

Како наводи АП, Генерална скупштина УН се окупила како би размотрила предложену резолуцију којом би се осудили референдуми и оценило да су анексије незаконите.

Бајден обећао Зеленском напредне ваздушне системе

Председник САД Џозеф Бајден обећао је украјинском председнику Володомиру Зеленском да ће Вашингтон обезбедити Украјини напредне ваздушне системе након руског разорног ракетног напада, саопштила је Бела кућа.

Бајден је у понедељак, у телефонском разговору са Зеленским, изнео уверавања о континуираној подршци САД и осудио „бесмислене нападе“ Русије који су погодили цивилне мете, стоји у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Председник САД је рекао Зеленском да ће САД и њихови савезници и партнери наставити да „испоручују рачун Русији“, сматрајући је одговорном за ратне и друге злочине и осигуравајући Украјини безбедносну, економску и хуманитарну помоћ, саопштила је Бела кућа.

Небензја: Цинизам Запада у УН

Специјална седница Генералне скупштине УН сазвана је да намерно промовише антируски наратив, изјавио је стални представник Русије при светској организацији Василиј Небензја, говорећи на посебној седници посвећеној украјинској кризи.

Према његовим речима, „никада у историји светске организације није било таквих размера цинизма, конфронтације и изузетно опасне поларизације као сада“, пренео је Спутњик.

Извор:
НОВОСТИ