Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије

mc

Једино прихватљиво решење за Србију и српски народ је пуна реинтеграција територије Косова у уставно-правни поредак Србије, стоји у Декларацији коју су усвојили потписници “Прогласа за окупљање у одбрани КиМ

На представљању “Прогласа за окупљање у одбрани Косова и Метохије”, где су учешће узели проф. др Милош Ковић, Миша Ђурковић, Српски покрет Двери, Нови ДСС, Српска странка Заветници, ПОКС, Народна странка, члан Српске академије наука и уметности Матија Бећковић прочитао је Декларацију о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије

Суочени са притисцима западних сила да се „косовско питање хитно реши“, свесни смо тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. У овом одсудном часу, полазећи од потребе да се превазиђу странпутице прошлости, доносимо Декларацију о будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и праведном решењу.

Неприхватљиви су сви предлози који подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова и Метохије, предају дела или целе територије, чланство „Косова“ у Уједињеним нацијама, или на било који начин угрожавају будућност целовите покрајине у саставу Републике Србије. Нико нема ни право ни легитимитет да ради у том правцу нити да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије.

Полазећи од Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, верни Косовском завету, истичемо да је једино прихватљиво решење за државу Србију, српски народ и све наше грађане, пуна реинтеграција целе територије Косова и Метохије са светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно-правни поредак Републике Србије. У међувремену, сви напори државе и њених субјеката морају да буду усмерени у том правцу.

Спремни смо за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се уставно-правна реинтеграција обавити, у име заједничке будућности.

У Београду, 4. октобра 2022.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ