Русија објавила своје нове границе

mapa ukraina rusia

Веће федерације Русије једногласно је на пленарној седници данас одобрило четири федерална уставна закона о пријему Народних република Доњецк и Луганск, као и регија Запорожја и Херсон у Русију.

Према законима, становници четири регије од дана када су примљене у Русију – 30. септембра – признати су као руски држављани.

Председница Већа Федерације Валентина Матвијенко честитала је свим становницима Донбаса, Херсона и Запорожја и свим Русима „на историјском догађају“.

Савезни уставни закони ступају на снагу од дана ступања на снагу уговора о пријему нових регија у Руску Федерацију.

Према документима, ДНР и ЛНР ће и унутар Русије задржати своје пређашње називе, а руски ће бити службени језик. Запорожје и Херсон, наводи се, улазе у састав регије као засебни ентитети и остају регије.

Границе република и регија одредиће се њиховим границама које су „постојале на дан њиховог формирања и пријема у састав Руске Федерације“.

Наводи се и како ће, у складу са међународним уговорима, границе које додирују страну државу бити државна граница Руске Федерације. Такође се наводи да ће, како је и наведено у уставним законима, ДНР и ЛНР бити део Руске Федерације у границама из 2014., утврђенима њиховим уставима.

Извор:
ПОЛИТИКА