Председник Бугарске одбио да потпише декларацију о уласку Украјине у НАТО

rumen radev

Бугарски председник Румен Радев одбио је да потпише текст декларације девет земаља источне Европе због клаузуле о подршци уласку Украјине у НАТО, саопштила је прес-служба бугарског председника.

Документ су у недељу потписали председници Румуније, Чешке, Естоније, Летоније, Литваније, Северне Македоније, Црне Горе, Пољске и Словачке.

„Румен Радев се не слаже са пуним текстом декларације коју су усвојиле неке земље источне Европе у вези са чланством Украјине у НАТО-у. Председник подржава друге ставове садржане у документу“, наводи се у саопштењу.

Бугарска је потписала декларацију о будућем приступању Украјине на самиту НАТО-а у Букурешту 2008. године, али се то одиграло у потпуно другачијем безбедносном окружењу, навела је прес служба.

Према речима бугарског лидера, одлука о уласку Украјине у алијансу требало би да буде донета тек након што Москва и Кијев, као стране у сукобу, развију, усвоје и спроведу јасне параметре за мирно решавање ситуације.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски саопштио да убрзано подноси захтев за чланство у НАТО. Његова изјава је дата након што су Владимир Путин и лидери ДНР-а, ЛНР-а, Запорошке и Херсонске области потписали споразуме о припајању региона Русији.

Како је приметио помоћник председника Сједињених Држава за националну безбедност Џејк Саливен, процедура за пријем Украјине у НАТО сада је неблаговремена. Јенс Столтенберг, генерални секретар организације, заузврат је нагласио да ће алијанса концентрисати своје напоре на помоћ властима у Кијеву да се бране.

Према речима прес-секретара председника Русије Дмитрија Пескова, Кремљ помно прати ову ситуацију. Такође је напоменуо да су „управо оријентација Украјине на НАТО и потврда будућег чланства Украјине у НАТО-у постали један од разлога за специјалну војну операцију“.

Извор:
ВОСТОК