Београд: „Литија за спас Србије“ од зграде Патријаршије до цркве Светог Марка. Учесници носили заставе царске Русије, ДНР и транспарент „Косово је срце Србије“. Отац Јован прочитао молитву за брак и породицу испред Уставног суда

litija3

У Београду је одржана „Литија за спас Србије“. Учесници су шетали од зграде Патријаршије до цркве Светог Марка. Отац Јован прочитао молитву за брак и породицу испред зграде Уставног суда.

Уз заставе царске Русије, Доњецке народне републике и спојену заставу Србије и Русије са натписом „Једна вера“ окупљени су застали код споменика руском цару Николају II Романову, где су изговорили молитву.

Колона се зауставила код Уставног суда.

– Браћо полицајци хвала вам што сте нам омогућили да се зауставимо. Када ми дођемо довољно вас је тројица да станете поред нас, не треба вас пет хиљада, јер ми овај устани суд волимо, и ову скупштину волимо. Зато се ми молимо да наша браћа и сестре које раде као уставне судије бране устав у коме пише да је брак заједница мушкарца и жене, рекао је свештеник СПЦ Отац Јован, прочитавши потом молитву за брак и породицу.

Литија је стигла до Цркве Светог Марка где је, како је Кнез Милојковић, литијски део завршен молитвом.

Након тога је Павлина Радовановић из Ораховца извела две нумере, а своје стихове песме „Ој Косово Косово“ отпевао је Љубомир Манасијевић.

Окупљени су позвани да се разиђу и поново окупе 23. октобра.

Непосредно пре почетка шетње молитву је изговорио јереј Јован Бабић, који је поручио „да је Београд био и биће свети Богородичин град“.

На челу колоне су два велика барјака са ликовима Светог Саве, Симеона Мироточивог и других светитеља, а учесници носе и српско-руску заставу.

Учесници скупа носе и транспаренте „Свети оче Саво моли Бога за нас“ и „Косово је срце Србије“.

Професор Милош Ковић обратиће на крају литије, која ће кренути од Патријаршије, а завршити код Цркве Светог Марка.

Ковић се налази у председништву „Покрета за одбране Косова и Метохије“ чији су део и Слободан Самарџић, председник Државотворног покрета и професор на Факултету политичких наука Часлав Копривица.

Нада Гладовић, активисткиња удружења „Лекари и родитељи за науку и етику“ и Српског покрета Двери, изјавила је за медије да су захтеви „забрана промоција ЛГБТ-а у наредних 100 година“, да Косово и Метохија остану у Србији, као и неувођење санкција Русији – јер Срби у Русији, како је рекла, морају да остану браћа заувек.

У ужој организацији, како је рекла Гладовић, су удружења Савез правосланих жена, братство Крстоносци и Породични сабор.

На литији су позвали и челници Двери и Бошко Обрадовић.

Извор:
НСПМ