Зеленски се хвата за “сламку спаса“: Украјина подноси захтјев за хитно чланство у НАТО-у

bajden-zelenski-

Сједињене Америчке Државе (САД) ће уложити све напоре да помогну Украјини да врати све „изгубљене територије“, саопштио је амерички предсједник Џо Бајден

Украјина ће поднијети захтјев за хитно чланство у НАТО-у, саопштио је украјински предсједник Волдимир Зеленски.

„Де факто смо већ прошли свој пут у НАТО… Данас Украјина предаје захтјев да се то учини де јуре. Према процедури који ће одговарати нашем значају за заштиту нашег друштва. По убрзаној процедури. Чинимо свој одлучујући корак потписивањем пријаве Украјине за приступање НАТО-у по убрзаној процедури“, наводи се на Телеграму Володимира Зеленског, преноси Газета.ру.

Он је додао да Украјина не намјерава да води било какве преговоре са Русијом, све док је Путин предсједник.

„Украјина је била и остаје лидер у преговарачким напорима: наша држава је увијек нудила Русији да се договори о суживоту под једнаким, поштеним, достојним и праведним условима. Очигледно да то није могуће са Путином. Стога смо спремни за дијалог са Русијом, али са другим предсједником Русије“, нагласио је Зеленски у свом видео-обраћању.

Украјински министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да се након припајања четири региона Русији за Украјину ништа не мијења, Кијев ће наставити да „враћа територијални интегритет“.

Бајден: Осуђујемо „лажну“ декларацију Русије о присаједињењу четири украјинска региона

Сједињене Америчке Државе (САД) ће уложити све напоре да помогну Украјини да врати све „изгубљене територије“, саопштио је амерички предсједник Џо Бајден.

„Сједињене Државе ће подржати напоре украјинских власти да врате те територије“, рекао је Бајден и додао да ће САД признати само бивше границе украјинске државе и утицати на свјетску заједницу да не признају резултате референдума.

„Сједињене Америчке Државе осуђују данашњи лажни покушај Русије да анектира суверену украјинску територију. Русија крши међународно право, газећи Повељу Уједињених нација и свуда показује свој презир према мирољубивим нацијама“, наводи се у Бајденовом саопштењу, преноси Ура.ру.

Извор:
ИН4С