ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА одобрила употребу дронова убица- Летећи роботи иду на на ПАЛЕСТИНЦЕ

dronovi

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) одобриле су употребу дронова за нападе за убиство палестинских осумњичених за тероризам на Западној обали, објавио је у четвртак Џерузалем пост. Наредба долази након насилног израелског напада дан раније, и пошто ИД све више тражи да роботи контролишу палестинске територије.

Према писању листа , командантима ИД биће дозвољено да користе беспилотне летелице „за извођење напада ако се утврди да наоружани људи представљају непосредну претњу њиховим трупама“. Виши официри су у среду разговарали о промени доктрине, настављен је извештај, а начелник генералштаба генерал Авив Кохави потписао је наређење.

Израел је користио Елбитове дронове Хермес 450 за извршење циљаних атентата у Гази од 2008. Ове беспилотне летелице су у производњи од касних 1990-их, али је тешко успоставити потпуни извештај о њиховој употреби, пошто је израелски војни цензор забранио извештаје о њиховој употреби до раније ове године.

Дронови никада нису офанзивно коришћени изнад Западне обале, барем према ИДФ-у. Међутим, одлука о промени ове политике донета је након што су четири Палестинца убијена, а 44 повређена током рације на избеглички камп у Џенину рано у среду.

Међутим, ИДФ је разматрао зелено осветљење убистава дронова још у мају, када је израелски командос за борбу против тероризма убијен током сличне операције у Џенину, тврди Јерусалем Пост.

Рација у среду имала је за циљ хапшење брата Раада Хазема, који је у априлу у Тел Авиву убио три израелска цивила. Такви напади, очигледно организовани и инсценирани из Џенина, изазвали су страхове да ће ИД ускоро извести велику војну операцију на Западној обали.

Иако „нико нема интерес да покрене операцију великих размера“, рекао је министар унутрашњих послова Омер Бар у радио интервјуу у четвртак, „то се може догодити“.

За сада се Израел нада да ће дронови и оружје на даљинско управљање моћи да сачувају своје трупе од опасности на Западној обали. ИДФ је недавно инсталирала даљинску топовску куполу у густо насељеној области Хеброна, након што је, како се извештава, прошле године применила технологију за препознавање лица на палестинској територији.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА