Вања Вученовић: Колонијални намесник Хил

hil-holbruk

Aмеричком амбасадору и незваничном колонијалном намеснику, Кристоферу Хилу, дозвољен је увид у документ који је Србија потписала са Русијом у Њујорку. Каже Он, видно задовољан, како је је видео План консултација који су потписали министри спољних послова две земље. Иако је и њему познато да је реч о техничком документу који се потписује још од 1996. године, он је, замислите, констатовао то да у њему не постоји било шта посебно, сем то што је Русија на овај начин (како је он то разумео пажљиво ишчитавајући) желела да оправда свој рат у Украјини.

Ма само нека је наш господар задовољан, а и нама је одмах лакше. Проћићемо овог пута само са неколико подношљивих пацки, а то је, сложићемо се, ништа наспрам онога шта нам се могло догодити.

Да смо држава, каква бисмо требало да будемо, неко је господину већ морао да објасни да Србија није његова прћија или лутка на надувавање, па да може на њој да се иживљава када му се ћефне. Да смо иоле суверени како се иначе дичимо, надлежни државни органи би већ подсетили горепоменутог како је у обавези да поштује дипломатске протоколе и прописе Србије, као земље гостопримства. У супротном, неминовно следи оно непопуларно, у дипломатском речнику познато као – „persona non grata“.

Али не. Нажалост, далеко смо ми од тога. Удаљени светлосним годинама. Ми ко’ ми, наравно „сарадљиви“ са свима, поново смо показали да смо као послушна деца која устукну и ако неко само и мало подвикне. Живела Србија.

Извор:
СРПСКА АНАЛИТИКА