Линта о ужасном злочину над Србима у подвелебитским селима

srusena kuca

Потпуни масакр Срба од стране усташких снага у селима Медачког џепа: уништене и запаљене све куће, ту више нико не живи – то је и био главни циљ сурових убица

Не смијемо невино убијене никада заборавити!

  • Линта позива Тужилашто за ратне злочине Србије да покрене кривични поступак против војних лица Хрватске за добро осмишљени и планирани злочин над 88 српских цивила и ратних заробљеника
  • Припадници Хрватске војске и полиције су извршили монструозне злочине над Србима у Дивоселу, Читлуку и Почитељу који су били под заштитом УН. Заробљене Србе су убијали крамповина, мацолама, клали их и масакрирали на разне начине. Укупно је убијено је 88 српских војника и цивила. а наведена три српска села су систематски опљачкана и сравњена са земљом.
  • Линта: Не смијемо никада пристати на срамну у скандалозну замјену теза да се џелат прогласи жртвом и жртва џелатом

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се данас навршава 29 година када су хрватске војне и полицијске снаге извршиле агресију на три српска подвелебитска села: Дивосело, Читлук и Почитељ на подручју Лике. Током злочиначке акције „Медачки џеп“ које је почела 9. септембра 1993. године припадници Хрватске војске и полиције су извршили монструозне злочине над Србима у Дивоселу, Читлуку и Почитељу који су били под заштитом Уједињених нација. Заробљене Србе су убијали крамповина, мацолама, гађали ножевима, клали их и масакрирали на разне друге начине. Укупно је убијено је 88 српских војника и цивила. а наведена три српска села су систематски опљачкана и сравњена са земљом.


Згаришта српских кућа у Медачком џепу, где се нико од малобројних преживелих није вратио

Линта наглашава да једини осуђени за овај свирепи ратни злочин јесте генерал и познати убица госпићких Срба Мирко Норац. Хрватски суд га је правоснажно осудио на смијешних и увредљивих шест година што представља ругање српским жртвама и њиховим породицама. Ратни злочинац Мирко Норац проглашен за почасног грађанина Сплитско-далматинске жупаније и још десетак хрватских градова и општина што је један у низу примјера да се Хрватска није суочила са својом злочиначком прошлошћу. Такође, многи други учесници ово злочина нису процесуирани до данашњег дана.

Линта позива Тужилашто за ратне злочине Србије да покрене кривични поступак за добро осмишљени и планирани злочин над 88 српских цивила и ратних заробљеника.


Линта: “Не смијемо никада пристати на срамну у скандалозну замјену теза од Хрвата – да се џелат прогласи жртвом и жртва џелатом“

„Српски народ не смије никада заборавити и не смије никад престати говорити о српским жртвама које су на на језив начин убијене у у три српска подвелебитска села. Посебно је значајно да као држава и народ његујемо културу сјећања на наше жртве и да се боримо за историјску истину о карактеру ратова деведестих година прошлог вијека и за истину о страдању српског народа. Не смијемо никада пристати на срамну у скандалозну замјену теза да се џелат прогласи жртвом и жртва џелатом“, закључио је Линта.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ