Макрон и Шолц од Вучића траже максималну спремност за тешке одлуке, а од Куртија суштински ништа

09/05/2022 El presidente francés, Emmanuel Macron, y el canciller alemán, Olaf Scholz, frente a la Puerta de Brandeburgo de Berlín iluminada con los colores de la bandera ucraniana POLITICA INTERNACIONAL Michael Kappeler/dpa

НАВЕЛИ ДА ЈЕ ТО ПОТРЕБНО ЗА НАПРЕДАК У ДИЈАЛОГУ КОСОВА* И СРБИЈЕ ПОД ОКРИЉЕМ ЕУ

* У писму које су заједно упутили председнику Србије истакли да су задужили своје саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку у његовим залагањима. И предложили да њихови саветници са Лајчаком посете Косово* и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред

* ФАКТИ: Емануел Макрон тврди да су он и његова земља пријатељи Србије и српског народа, а не само да је Париз учествовао у агресији `99 и признао Косово*, него, ево, у тандему са Шолцом, који наставља антисрпску политику Берлина која има непрекинуту линију од Бизмарка до данас, да појача притисак на званични Београд да призна Косово*. „Напредак у дијалогу“ и „две стране“ су од лукавога. Да је српски пријатељ – Макрон у овоме не би учествовао! Да је иоле поштен не-пријатељ – тражио би (са Шолцом) реалну максималну спремност за тешке одлуке и од Аљбина Куртија, а не би пласирао пусте речи ради формалне симетрије! Немањина, Милутинова, Карађорђева и Милошева Србија би им поручила да гледају своја посла. Јован Дучић, Милош Црњанцки и Милорад Екмечић би их упозорили да Владимир Путин само што није стигао у Одесу

_______________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је заједничко писмо председника Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца, у којем су апеловали на њега да покаже максималну одлучност и спремност да доноси тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу самопроглашеног Косова и Србије, под окриљем ЕУ.

Макрон и Шолц поручили су да је пуна нормализација односа двије стране од суштинског значаја за Западни Балкан, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима председника Србије.

„Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу“, наведено је у заједничком писму.

Они су истакли да су задужили своје саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку у његовим залагањима.

Макрон и Шолц су предложили да њихови савјетници са Лајчаком посете самопроглашено Косово и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред.

„Искрено се надамо да ће ова иницијатива наићи на Ваше интересовање и подршку“, наведено је у заједничком писму Макрона и Шолца, које, како су навели, упућују у тренутку од пресудног значаја за безбједност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана.

Они су, како су навели, увјерени да због сукоба у Украјини треба уложити још снажније напоре како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би били решени дуготрајни билатерални и регионални спорови.

Извор:
ФАКТИ