Шта се догађа у нашем телу кад попијемо кока-колу?

koka-kolaДа ли сте се запитали зашто кока-колу (пепси-колу или неки другу колу) попијемо с осмехом? То је зато што се њом заправо дрогирамо, иако су кокаин из кока-коле избацили још пре сто година. Зашто су избацили кокаин из коле? Зато што је био сасвим сувишан.

10 минута након што смо попили колу: 10 кафених кашичица шећера доспева у наш организам. Ми ипак због толиког шећера нећамо одмах да повратимо јер фосфорна киселина у коли ублажава сладак укус.

20 минута након што смо попили колу: Количина шећера у крви нагло скаче, узрокујући инсулинску експлозију. Наша јетра тада одговара тако што све шећере које нађе у крви претвара у масноће. (У том тренутку јетра има много тога да претвори у масноће.)

40 минута након што смо попили колу: Кофеин из коле је у потпуности апсорбован. Шире нам се зенице; расте нам крвни притисак; као реакција на све то, наша јетра пумпа још више шећера у наш крвоток. Рецептори аденозина у мозгу су сада блокирани, што спречава осећај вртоглавице.

45 минута након што смо попили колу: Наше тело повећава производњу допамина, стимулишући центре за осећај пријатности у мозгу. Ово је, важно је поменути, исти начин на који на нас делује и хероин.

1 сат након што смо попили колу: Фосфорна киселина реагује с калцијумом, магнезијумом и цинком у дебелом цреву, осигуравајући додатну експлозију у нашем метаболизму. Ово се додатно компликује великим дозама шећера и вештачких заслађивача који додатно повећавају излучивање калцијума путем мокраће.

Више од 1 сат након што смо попили колу: Диуретичка својства кофеина почињу да утичу на наше тело. (Имамо потребу да мокримо.) Тада сав калцијум, магнезијум и цинк који су били намењени нашим костима и телу, као и електролити натријума и вода излазе из
тела.

Близу 2 сата након што смо попили колу: Како се хаос у нашем телу стишава, почињемо да осећамо недостатак шећера. Можемо да постанемо лако раздражљиви и успорени. До сада смо већ измокрили сву воду из коле. Али та вода се претходно сјединила с најважнијим храњивим материјама из нашег тела важних за изградњу наших костију, зуба, мишића и нерава, таксмо и те материје избацили.

Срби на окуп