Легализована самоубиства све популарнија у Западном свету

Conceptual illustration of a nurse pushing a patient into light symbolising assisted dying.

Широм света, неколико земаља је легализовало помоћ при умирању или асистирано самоубиство, али њихов број у последње време расте.

Пракса самоубиства уз помоћ лекова и еутаназије, где је лекар давао смртоносне лекове на захтев пацијента, легална је у Холандији, Белгији и Луксембургу од 2000-их и практикована је у Швајцарској, која дозвољава само прво.

Колумбија је легализовала еутаназију 2015. и помоћ у самоубиству ове године, а обе врсте су такође постале легалне у Канади 2015. године.

У протекле две године, Шпанија, Аустрија и Нови Зеланд су легализовали еутаназију и помоћ у самоубиству.

Слични закони су такође ступили на снагу у неколико аустралијских држава, почевши од Викторије 2019. и Западне Аустралије 2021. Преостале државе у земљи, осим Северне територије, примениће ове законе током остатка 2022. и до 2023. године.

У Сједињеним Државама, прве државе које су легализовале асистирано самоубиство биле су Орегон 1994. године, Вашингтон 2008., Монтана 2009. (одлуком државног Врховног суда) и Вермонт 2013.

Број држава које су усвојиле ову праксу је у последње време порастао, када је легализована је у Калифорнији и Колораду 2016. године, Хавајима, Њу Џерсију и Мејну 2019. и Новом Мексику 2021. Активна еутаназија је и даље илегална у Америци.

У Италији и Немачкој, национални парламенти се тренутно боре са усвајањем закона о асистираном самоубиству након што су предмети на високим судовима одлучени у корист заговорника те праксе.

Док Немачка одбија да издаје смртоносне лекове упркос одлуци високог суда, прва особа у Италији умрла је уз помоћ лекова у јуну.

За избор врсте асистиранога умирања, као и ко се може квалификовати за њих увелико варирају широм света, у распону од пацијената који се сматрају неизлечиво болесним или оних који пате од дегенеративне болести до оних који имају јаке болове или се сматрају неизлечиво болеснима.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА