ВЕЛИКА ЈЕ СИЛА РОДИТЕЉСКЕ МОЛИТВЕ ЗА ДЕЦУ

porodica u crkvi

Једном је један посетилац са својом тугом дошао код Светог Антонија Оптинског, чији је син јединац био искључен из образовне установе.

Да ли се молиш за сина? — упита га изненада старац.

„Понекад се молим“, одговорио је муцајући, „а понекад не“.

„Молите се обавезно за свог сина, молите се усрдно за њега: велика је моћ родитељске молитве за децу.

На реч старца, посетилац, који пре овог сусрета није био много ревностан у молитви и у Цркви, почео је да прибегава Господу и да се моли за свог сина.

И шта? Након неког времена, околности су се нагло промениле, дечак је поново примљен у образовну установу и успешно завршио курс, на велику утеху свог оца, који је целог живота добијао само ово упутство од оца Антонија, али га се увек са осећањем и осећањем сећао. испричао, рекавши да му је ова једна проста реч богомудрог старца донела корист за цео живот.

Као што је рекао старац Антоније, „за родитеље нема боље утехе у овом животу него да виде своју децу увек добро васпитану и побожну“.

Међутим, врло често родитељи, у настојању да своје дете учине успешним и напредним у земаљском животу, потпуно забораве на његову душу, на неговање љубави према Богу.

Старац Варсануфије је говорио о томе:

Понекад питам посетиоце:

„Имате ли деце?“

„Па“, одговарају, „синове и кћери.

– Како желите да уредите њихову судбину?

– Да, желим да видим свог сина као инжењера, он сам има склоност за ово, да удам своје ћерке за богате и племените људе.

— И мислиш да ће они бити срећни?

– Наравно! – одговори са поверењем.

Али не размишљају како да се труде да деца стекну Христа. Кажу да се новцем може купити све. Само се Христос не може купити ни за какво благо света. А без Христа нема живота, нема спасења.”

Из житија многих светитеља и подвижника побожности зна се какав је утицај на њихов живот имао пример побожног живота њихових родитеља, како их је материнска молитва више пута спасла од духовне и телесне смрти.

На пример, о духовном детету Светог Амвросија Оптинског, митрополиту Трифуну (Туркестанову), познато је да је у детињству, током болести, његова мајка молила за његов живот, обећавајући да ће свог вољеног сина посветити Богу. Када су лекари препознали ситуацију као потпуно безнадежну, кнегиња Варвара Александровна Туркестанова се помолила за исцељење сина у цркви у част светог мученика Трифуна и заветовала се, ако је њен син достојан монашког чина, да ће му дати за оздрављење свог сина. име Трифун. Господ услиши усрдну молитву мајке, и син оздрави.

После опоравка, заједно са мајком отишли су у Оптинску испосницу код старца Амвросија.

Сусревши их, старац је неочекивано рекао људима који су стајали пред њим:

– Попустите се – долази владика.

Велика је моћ родитељске, а посебно материнске, молитве за децу. Људи кажу да се мајчином молитвом може подићи и са дна мора. У песми модерне песникиње Елене Куропаткине (Аверкине) постоје следећи редови:

Матинска молитва ће облаке на небу растјерати,
И измолити спасење души,
Спасити од невоља и извући се из стрмине,
Кад је опасност, живот је на ваги.

Мајка молитва… шта би било јаче?
Само је Бог јачи од овакве љубави!
Само мајка уме да се тако моли…
Као гласан плач, њен тихи уздах.

В.В. Касхирина