Комеморација команданту Божидару Делићу у Скупштини Србије

bozidar delic

Комеморативни скуп поводом смрти ратног команданта 549. Механизоване бригаде Војске Југославије и потпредседника Скупштине Србије Божидара Делића биће одржан у понедељак, 29. августа, у 11.30 у централном холу Дому Народне скупштине.

У понедељак ће поводом смрти команданта Божидара Делића од 8 сати до 15.30 бити отворена Књига жалости, а од уторка 30. августа до петка 2. септембра, од 11 до 13 часова, наводе из Скупштине Србије.

Генерал Божидар Делић (66) преминуо је 23. августа након дуге и тешке болести.

Командант Делић, који има богату војну биографију, рођен је 8. јануара 1956. године у Петровцу код Ђаковице, а пензионисани је генерал-мајор Војске Србије.

Више пута је био биран за народног посланика, те за потпредседника Скупштине Србије.

Божидар Делић је рођен 8. јануара 1956. године у селу Петровац код Ђаковице, на Косову и Метохији.

Учествовао је у рату у Хрватској (1991–1992), обављао дужност начелника штаба 715. Моторизоване бригаде Војске Републике Српске у време рата у бившој Босни и Херцеговини, те је био и командант 549. Механизоване бригаде Војске Југославије (1995–1999) током рата на Косову и Метохији, а потом командант Београдског корпуса.

Генерал Делић се бавио и политиком, те је био народни посланик и потпредседник Народне скупштине Републике Србије (2007–2012).

У јеку битке на Паштрику са НАТО агресором и терористичком организацијом „ОВК“ издваја се један посебан тренутак. То је тренутак у коме је настала крилатица 549. Механизоване бригаде, крилатица која можда и најбоље описује ту херојску бригаду и њен значај у одбрани земље.

У неко време везом зове ИКМ бригаде, саопштава ситуацију на његовој линији одбране и тражи одобрење за повлачење 200 до 300 метара назад јер сматра да на тренутној позицији не може задржати непријатеља.

Јавља му се везом командант бригаде Божидар Делић и каже: „НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА! Буди где јеси, стиже ти подршка!“

Извор:
ВОСТОК