184. дан рата у Украјини: Главне борбе се и даље воде у правцу Николајева и у Херсонској области; украјинске снаге настављају са провокацијама око нуклеарке Запорожје

topovski

У току је 184. дан специјалне војне операције коју изводи Русија у Украјини. Главне борбе се и даље воде у правцу Николајева и у Херсонској области. Украјинске снаге настављају са провокацијама око нуклеарке Запорожје и да гранатирају градове Донбаса.

12:36 26.08.2022

Руски истражитељи раде на месту украјинског гранатирања града Стаханова, изведеног помоћу америчких система „Химарс“

12:35 26.08.2022

Снаге ПВО одбијају нападе ваздушних циљева украјинске војске изнад Херсона који је под контролом Оружаних снага Русије, јавља дописник Спутњика.

Противваздушни системи су се оглашавали око десетак пута, а на небу су видљиви трагови од испаљених ракета.

12:34 26.08.2022

Украјина наставља са гранатирањем нуклеарке

Украјинска војска је у току протеклог дана два пута гранатирала Запорошку нуклеарну електрану из артиљеријског оружја великог калибра, а у контранападу је руска војска уништила америчку хаубицу М777, саопштило је Министарство одбране Русије.

Услед гранатирања украјинске војске, четири пројектила су експлодирала у подручју станице за кисеоник и азот, а један у подручју специјалне зграде №1. Руска војска је утврдила да се украјински артиљеријски положај са кога је гранатирана територија нуклеарке у Запорожју налази западно од места Марганец у Дњепропетровској области.

„Услед директног поготка руске муниције високе прецизности на том положају је уништена хаубица М777 америчке производње“, истиче се у саопштењу руског војног ресора.

12:15 26.08.2022

Војници из две украјинске бригаде побегли су са својих положаја у ДНР и Харковској области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Услед великих губитака борбене способности, војници из јединица 53. механизоване бригаде украјинских трупа у Новомихајловки у ДНР и 93. механизоване бригаде у Дибровном у Харковској области напустили су положаје и нестали из подручја борбених дејстава“, саопштено је из руског војног ресора.

Руска војска је извела нападе на 25. украјинску ваздушно-десантну бригаду код града Северска и 101. бригаду територијалне одбране код Јаковљевке у ДНР. Том приликом је ликвидирано више од 50 неонациста као и девет оклопних и војних возила.

Руска војска је уништила девет командних места украјинске војске у ДНР, Херсонској, Харковској и Николајевској области, као и људство и технику у 163 рејона.

Руска ПВО је у току претходног дана оборила шест украјинских беспилотних летелица, пресрела је ракету „Точка У“ у Херсонској области, као и шест пројектила испаљених из америчког ракетног бацача „Химарс“.

У ДНР, Николајевској и Запорошкој области руска војска је уништила пет складишта ракетно-артиљеријског наоружања украјинске војске, као и складиште горива у Николајевској области.

У току протеклог дана руска војска уништила је радар украјинског противавионског ракетног система С-300 у Харковској области.

11:36 26.08.2022

Запорошка нуклеарка ради нормално

Запорошка нуклеарна електрана ради нормално, нема никаквих прекида у раду реактора, саопштио је шеф администрације Енергодара Александар Волга и тиме демантовао недавне наводе украјинског „Енергоатома“.

„Није било потпуног искључења Запорошке нуклеарне електране, како каже Зеленски. Дошло је до ванредне ситуације коју су спречили аутоматизовани системи за заштиту на територији нуклеарке“, рекао је званичник.

11:30 26.08.2022

Прекинут и четврти далековод – струја не стиже у Украјину

Кијевске снаге прекинуле су последњи, четврти далековод који води од Запорошке нуклеарке до Украјине, самим тим више не постоји никаква могућност да се та територија снабдева струјом, саопштио је члан главног савета администрације региона Владимир Рогов.

„Колико ми је познато, синоћ је прекинут и четврти далековод, самим тим физички је постало немогуће да шаљемо струју на десну обалу Дњепра. Према информацијама којима располажемо, струја не стиже на украјинску страну“, казао је он.

09:36 26.08.2022

Заједнички координациони центар у Истанбулу је објавио нове маршруте за бродове који испловљавају из украјинских лука: Одеса, Черноморск и Јужни, а у оквиру прехрамбеног споразума, саопштио је Заједнички координациони центар.

„Заједнички Координациони центар најавио је нову руту за бродове који улазе и излазе из три украјинске луке Одеса, Черноморск и Јужни у оквиру Црноморске иницијативе. Нова рута је дугачка 320 наутичких миља и повезује три луке, док се инспекција врши у турским територијалним водама“, наводи се у саопштењу.

Нова маршрута ће бити успостављена од данас, 26. августа. Она ће омогућити да се скрати време транзита по морском хуманитарном коридору и поједноставиће планирање пловидбе.

Подсетимо, извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН.

Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.

09:23 26.08.2022

Искључени сви реактори на нуклеарки Запорожје

Сви реактори нуклеарне електране Запорожје су искључени јер су испали из украјинске електричне мреже, саопштио је украјински „Енергоатом“.

Како се наводи, снабдевање струјом за сопствене потребе нуклеарке врши се путем даљинске везе са другим електричним системима.

Такође се наводи и да безбедносни системи не пријављују никакву опасност.

08:58 26.08.2022

У граду Курску у Русији ухапшен је агент украјинске обавештајне службе који је шпијунирао војне објекте, саопштила је Федерална служба безбедности Русије.

Осумњиченом је одузета специјална опрема и литература о герилском ратовању и саботажама.

08:43 26.08.2022

У близини Запорошке нуклеарне електране избили су пожари, саопштио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„У подручју Запорошке нуклеарне електране горе шуме“, рекао је Рогов. Он је објавио сателитске снимке са лица места.

07:53 26.08.2022

Немачка неће испоручивати Украјини оружје за нападе на територију Русије, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц, преноси портал „Т-онлајн“.

По његовим речима, Берлин ће деловати тако да се избегне даља ескалација сукоба.

„Председник САД Џо Бајден формулисао је то прилично јасно: рекао је да неће испоручивати оружје помоћу кога се може гађати територија Русије. Сматрам да сви остали треба да се придржавају тог принципа. Нећемо деловати сами и увек ћемо се оријентисати на то што раде наши савезници“, истакао је Шолц.

07:49 26.08.2022

Предстојећа зима биће најтежа у историји Украјине – због високих цена гаса, рекао је у обраћању нацији председник те земље Владимир Зеленски.

Он је подсетио да је цена „плавог горива“ у Европи скочила изнад 3.300 долара за хиљаду кубика. У таквим условима, како је рекао Зеленски, Кијев покушава да учини све да се припреми за зиму.

„А он (зимски период) ће заиста бити најтежи у нашој историји“, рекао је председник Украјине.

По његовим речима, ситуација са гасом је „веома опасна и веома критична“.

Раније су украјински званичници најављивали проблеме са предстојећом грејном сезоном. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко упозорио је становнике украјинске престонице на могућности нестанка струје. Он је позвао Кијевљане да се опреме топлом одећом и ћебадима.

Градоначелник Лавова Андреј Садовој такође се обратио суграђанима са позивом да купују дрва за огрев због ситуације која се може десити ове зиме.

07:48 26.08.2022

У близини Запорошке нуклеарне електране избили су пожари, саопштио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„У подручју Запорошке нуклеарне електране горе шуме“, рекао је Рогов. Он је објавио сателитске снимке са лица места.

Извор:
НСПМ