Руска служба унутрашње безбедности: Иза убиства Дарије Дугине стоје украјинске специјалне службе. За злочин одговорна држављанка Украјине Наталија Вовк Павловна, која је одмах после убиства побегла у Естонију

ruska novinarka

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) оптужила је украјинске специјалне службе за убиство руске новинарке Дарије Дугине, кћерке утицајног руског филозофа Александра Дугина.

ФСБ је саопштила да је расветлила убиство Дарије Дугине, уз тврдњу да га је починила држављанка Украјине Наталија Вовк Павловна, која је у Русију допутовала 23. јула 2022. године заједно са кћерком.

Према наводима ФСБ, после убиства, њих две су отишле у Естонију, преноси Интерфакс.

У извештају ФСБ се каже да је Вовк, ради организовања убиства Дугине и добијања информација о њеном начину живота, са ћерком изнајмила стан у Москви у кући у којој је Дугина живела.

„Утврђено је да су злочин припремиле и починиле украјинске специјалне службе. Починилац је држављанка Украјине Вовк Наталија Павловна, рођена 1979. године, која је у Русију стигла 23. јула 2022. године заједно са кћерком Шабан Софијом Михајловном, рођеном 2010. године“, наводи ФСБ.

ФСБ истиче да је Вовкова, како би пратила Дугину, користила аутомобил „мини купер“, а при уласку у Русију коришћене су регистарске таблице Доњецке Народне Републике, која је прогласила независност, у Москви казахстанске таблице, а при изласку украјинске таблице.

Вовкова и ћерка су, на дан убиства, биле на књижевно-музичком фестивалу, на којем је Дугина била почасни гост, додаје ФСБ.

Истражни комитет Русије саопштио је раније да подаци до којих се дошло у истрази показују да је злочин у којем је погинула Дугина био раније планиран и наручен.

Утврђено да је експлозивна направа била постављена испод седишта возача, а Дарја Дугина која се налазила за воланом погинула је на лицу места, наводи се у саопштењу које је пренео Спутњик.

Новинарка Дарја Дугина, ћерка познатог руског филозофа Александра Дугина, погинула је у суботу увече код села Бољшије Вјаземи у Москвској области, када је активирана експлозивна направа која је подметнута у њено возило.

Извор:
НСПМ