У експлозији аутомобила надомак Москве погинула Дарија Дугина, ћерка Александра Дугина. Била је сама у возилу у којем је требало да буде и њен отац

дугин

Дарија Дугина, ћерка утицајног руског филозофа Александра Дугина кога прозападни медији називају „Путиновим мозгом“ и главним идеологом Кремља, погинула је у експлозији аутомобила надомак Москве, потврдио је данас агенцији Тас с Андреј Краснов, лидер покрета Руски хоризонт, близак настрадалој девојци.

Тридесетогодишња новинарка била је сама у возилу у којој је требало да буде и њен отац филозоф и књижевник Александар Дугин који је у последњем тренутку променио планове. Дугина сматрају идеологом „евроазијске“ политике Русије и човеком од великог утицаја на Владимира Путина.

Како преносе медији, Дарија Дугана је погинуло након што је њен аутомбил експлодирао док се возила кући, преноси ББЦ.

Краснов је навео да је Дарија била у аутомобилу свог оца, који је возио други ауто, и сугерисао је да је вероватна мета био сам Дугин или можда обоје.

У полицији руској агенцији нису потврдили идентитет жене погинуле у експлозији а навели су да је експлодирао аутомобил „тојота ленд крузер“ у близини села Бољшој Вјаземи, у московском региону.

Александар Дугини његова ћерка су требали да се врате кући заједно у суботу увече истим аутомобилом, пре него што је Дугин у последњем тренутку донео одлуку да отпутује одвојено од своје ћерке.

На Телеграму се појавио не проверен снимак који показује Дугина како у шоку посматра хитне службе које стижу на месту где је експлодирао његов ауто. За сада о читавом овом догађај нема званиних коментара руских власти, преноси ББЦ.

Дугин је истакнути ултранационалистички руски идеолог за кога се верује да је близак руском председнику. Сматра се творцем или „духовним вођом“ руске војне операције у Украјини, као и да има значајан утицај на руског председника Путина, због чега га називају „Путиновим мозгом“. Има и људи који га називају „Путиновим Распућином“.

Његова ћерка Дарија (30) студирала је филозофију на Московском универзитету. Она је у марту ове године доспела на америчку листу санкционисаних Руса као уредник сајта Уједињени свет (УWИ), на којем је у једном чланку навела да ће Украјина нестати ако буде примљена у НАТО, преноси Тањуг.

Дарија је у мају у једном интервјуу описала рат као „сукоб цивилизација“ и изразила је понос чињеноцом да су она и њен отац санкционисани од стране Запада.

Александар Дугин је санкционисан још 2015. године због његове наводне умешаности у руску анексију Крима. Он је годинама позивао Москву да се агресивније афирмише на глобаној сцени и подржао је руску војну акцију у Украјини.

Извор:
НСПМ