178. дан рата у Украјини: Настављају се борбе у Доњецку, Харкову и Николајеву; велики губици у људству на украјинској страни, руска војска ликвидирала 20 америчких плаћеника

tenk rat

Наставља се специјална војна операција руске војске у Украјини. Након што је ослобођено Зајцево, једна јединица украјинских снага се предала снагама ДНР. Украјинске снаге покушале су у току ноћи да изведу удар на Мелитопољ.

09:17 20.08.2022

Велики губици у људству на украјинској страни, руска војска ликвидирала 20 америчких плаћеника

Руска авијација је високо прецизним оружјем ликвидирала 20 америчких плаћеника у Харковској области, саопштило је руско Министарство одбране.

Како се прецизира, код места Андрејевка изведен је удар на положаје екстремистичке јединице „Кракен“ и плаћеника и том приликом је ликвидирано 100 Украјинаца и 20 страних плаћеника.

Код насеља Великомихајловка оперативно-тактичка авијација Русије је практично у потпуности уништила батаљон 110. бригаде украјинске територијалне одбране. Преко 200 припадника територијалне одбране је погинуло а више од 150 рањено, наводи се у саопштењу Министарства.

Такође, северно од Харкова и код места Звановки и Парасковијевки ликвидирано је 330 украјинских екстремиста и већи број војних возила, као и два тенка.

Губици у украјинским редовима после удара руске војске у Николајевској и Дњепропетровској области премашили си 200 људи.

У последња 24 сата оборено је шест украјинских дронова. Уништен је и један украјински систем „Бук М-1“ и један амерички радар.

08:32 20.08.2022

Систем ПВО оборио је дрон директно изнад седишта Црноморске флоте, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

„Пао је на сам на кров и запалио се. Напад није успео. Браво момци“, написао је он на свом Телеграм каналу.

Очевици су на друштвеним мрежама објавили снимак на којем се, наводно, види дрон који се срушио на кров штаба Црноморске флоте у Севастопољу.

Огласио се и лидер Крима Сергеј Аксојнов.

07:28 20.08.2022

Португал је против забране уласка у ЕУ за руске туристе, саопштило је Министарство спољних послова.

„Португал сматра да главни циљ санкција треба да буде да се казни руска војна машинерија, а не руски народ. Учествоваћемо у дискусији о овом питању на европском нивоу како бисе дошло до заједничког става“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту издања „Еко“.

07:08 20.08.2022

Представник Запорошке администрације Владимир Рогов каже да су украјинске снаге свесне да ће неминовно изгубити ову област и да због тога, из освете, гађају градове и насеља, као и Запорошку нуклеарну електрану.

07:05 20.08.2022

Након што је портал „Политико“ објавио да је Вашингтон дао дозволу да се америчко наоружање испоручено Кијеву користи за нападе на Крим, председник кримског парламента Владимир Константинов каже да су терористи власти у Кијеву а САД њихови спонзори.

„САД нису ни браниле тако нешто, али то није питање жеље него могућности. Да имају могућности они би са задовољством гађали инфраструктурне објекте на Криму. Они то раде у Донбасу. За Кијев је Крим једа од приоритетних циљева а Американци се радо постављају као спонзори таквог тероризма. Једина гаранција против тога је наша способност да се супротставимо терористичким нападима“, рекао је Константинов за Спутњик.

07:05 20.08.2022

Украјинске снаге су после поноћи покушале да изврше удар на Мелитопољ, одјекнуле су четири експлозије, а руске снаге активирале су ПВО.

Представник Запорошке администрације Владимир Рогов рекао је да су оборене две ракете којима су украјинске снаге гађале цивилну инфраструктуру и стамбене делове града.

Извор:
НСПМ